I pored slabijeg prinosa, lješnik u Srpskoj prvoklasan

14.09.2023 Vijesti

Berba lješnika uveliko traje širom Srpske, a iako je prinos mnogo lošiji nego lani kvalitet je prvoklasan, zbog čega proizvođači ne sumnjaju da će i ove godine imati sigurno tržište.

Na pojedinim plantažama nevrijeme je obralo plod, dok je na većini prinos slabiji za 30% nego lani. Zbog toga će, kažu voćari, kilogram lješnika u maloprodaji umjesto prošlogodišnjih 25 koštati 30 maraka, kako bi se nadoknadili gubici.

Siniša Pepić u Piskavici kraj Banjaluke na hektaru ima zasađenih 460 sadnica. Ističe za Glas Srpske da su im oluje polomile nekoliko stabala, ali ako štetu poredi sa ostalim voćarima posebno uzgajivačima šljive i jabuke u Potkozarju i Lijevču onda se ne smije žaliti.

– Već deset dana traje berba, prinos je značajno manji nego lani a za 20 dana završićemo berbu pa ćemo vidjeti koliki će tačno biti rod. Ono što je sigurno jeste to da je kvalitet ploda na vrhunskom nivou i da je sve prva klasa – rekao je Pepić.

Kako kaže, imaju malu plantažu pa je to jedan od razloga zašto rade isključivo za vlastitu preradu.

– Garantujemo za kvalitet i porijeklo što je kupcima bitno. Proizvode od lješnika plasiramo u kompletnoj BiH, Crnoj Gori, a od ove godine naši proizvodi dostupni su i na Novom Zelandu. Ove godine planiramo da izvozimo i u Srbiju – rekao je Pepić.

Kako kaže, nemaju problema sa kupcima, jer sav prinos lješnika prerađuju.

– Pod svojim brendom prodajemo prerađevinu od lješnika, puter, kakao krem i druge proizvode na bazi lješnika tako što se tiče plasmana nemamo problem, a najvjerovatnije je da ćemo ići i u otkup od drugih proizvođača – rekao je Pepić.

Mrkonjićanin Nemanja Bajić ističe za Glas Srpske da je lani na 800 stabljika ubrao dvije tone lješnika sa ljuskom, ove godine neće ni gram, jer je nevrijeme odnijelo kompletan plod u Petoševcima kod Laktaša gdje su njegove plantaže.

– Ove godine nema ništa od roda jer je veliko nevrijeme otreslo sve. Ostale su stabljike, ali nećemo imati ubrati ni kilogram. Sačekaćemo sljedeću godinu. U ovom poslu najvažnije je strpljenje jer na vremenske neprilike ne možemo uticati – rekao je Bajić.

Uvoz

Prema riječima Siniše Pepića, domaći proizvodi uvijek nađu put do kupca zbog kvaliteta.

– Uvozni lješnik više problema predstavlja konzumentima nego proizvođačima, jer je to lješnik iz ljuske izvađen prije više od godinu dana, a on može da bude van ljuske najviše četiri mjeseca. Što znači da je kvalitet sporan, a vjerovatno je i tretiran određenim hemikalijama – rekao je Pepić.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U srijedu počinju radovi na plinovodu Pale-Jahorina, za projekat izdvojeno 15 mil KM

Početak radova na distributivnom plinovod Pale-Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem ovog…

18.06.2024 Vijesti

Republika Srpska jača saradnju sa Mađarskom u oblasti OIE

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarao je u Banjaluci, sa Peterom Holicom, zamjenikom…

18.06.2024 Vijesti

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti