I Svjetska banka zainteresovana za obnovu HE “Trebinje 1”

29.12.2023 Vijesti

Za finansiranje projekta revitalizacije Hidroelektrane “Trebinje 1”, pored vlade Mađarske ozbiljno interesovanje pokazuje i Svjetska banka, zbog čega se u tom preduzeću nadaju da bi u idućoj godini konačno mogli naći finansijera i započeti postupak zamjene agregata.

Pomenuti projekat trebalo je da finansira Njemačka razvojna banka (KFV), ali iz političkih razloga ljetos je odustala od te namjere prekinuvši saradnju na još tri važna infrastrukturna projekta u Srpskoj.

– Iako je KFV prekinula saradnju nadamo se da će u 2024. godini doći do dogovora bilo sa vladom Mađarske koja je zainteresovana da na neki način finansira revitalizaciju elektrane, a i sa Svjetskom bankom, koja u posljednjih mjesec dana pokazuje ozbiljne namjere za nastavak projekta. Kompletna tenderska dokumentacija je spremna, čak je i tender bio objavljen, na koji su nam se javili renomirani svjetski ponuđači – rekao je za “Glas” direktor Hidroelektrana na Trebišnjici (HET) Gordan Mišeljić.

On je istakao da je procijenjena vrijednost projekta revitalizacije za sva tri agregata elektrane “Trebinje 1” oko 25 miliona evra.

– Bez obzira na dugi vijek trajanja, agregati su i dalje u odličnom stanju i ne otežavaju nam rad. Mada niko ne može garantovati da li će raditi još pet, deset ili 15 godina, a sa revitalizacijom bi produžili životni vijek elektrane za nekoliko decenija – kazao je Mišeljić.

Ono što donekle opterećuje rad preduzeća, prema Mišeljićevim riječima, su neriješeni odnosi između “Elektroprivrede Hrvatske” i HET-a, a u vezi su sa izgradnjom prve faze hidrosistema na Trebišnjici i spornom raspodjelom električne energije.

– Ugovorima o zajedničkom ulaganju, koji su nekada zaključeni između HE “Dubrovnik” i HET-a, utvrđen način raspodjele je bio takav da 78 odsto struje pripada HET-u, a 22 odsto Hrvatskoj. Međutim, oni su 1994. godine raskačili jedan agregat i direktno ga spojili na hrvatsku mrežu, prekršivši tako dogovorenu raspodjelu električne energije koja sada iznosi 63 odsto naspram 37 odsto. To je izuzetno velika količina struje koju gubimo ako uzmemo u obzir dugi rok. To su naslijeđeni problemi koje ćemo nastojati da riješimo zahtjevima za mirno rješavanje spora i nadamo se da će hrvatska strana pozitivno odgovoriti – ispričao je Mišeljić.

Prema njegovim riječima, opremu uredno zanavljaju zahvaljujući čemu nemaju tehničkih problema u radu elektrane.

– Trudimo se da sva oprema koju ugrađujemo u proizvodne pogone HET-a bude ona koja je u tom momentu najbolja na tržištu. Na taj način smanjujemo rizik od bilo kakvog vida nespremnosti agregata i za sada uspijevamo, što pokazuje i decenijski uspješan rad – naveo je Mišeljić.

Radnici

Gordan Mišeljić navodi da su na dobrom putu i da riješe tekući problem u vezi sa sindikalnom borbom radnika kompletnog holdinga.

– Kolektivni ugovor je produžen, nastavljaju se razgovori sa sindikatima i za sada to uspješno ide. Vjerovatno ćemo u dogledno vrijeme postići dogovor koji će biti zadovoljavajući i za uprave preduzeća i za sindikalne organizacije. Živimo u vremenu inflacije i moramo izaći u susret radnicima, tako da će već u idućoj godini doći do rasta plata, koje su u poređenju sa prosječnim primanjima radnika drugih javnih preduzeća u Srpskoj i sada znatno veće – kazao je Mišeljić navodeći da zapošljavaju dovoljno inženjera i da za sada nemaju problema sa nedostatkom tog kadra, piše Glas Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti