Industrijska proizvodnja u Srpskoj veća za 15,4 odsto

06.07.2021 Vijesti

Industrijska proizvodnja u Republici Srpskoj za pet mjeseci ove godine porasla je za 15,4 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period, a najviši rast zabilježen je kod proizvodnje robe široke potrošnje, električne opreme i namještaja.

Prema podacima Privredne komore Republike Srpske, proizvodnje robe široke potrošnje u prvih pet mjeseci ove godine porasla je za 51,6 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a kapitalnih proizvoda za 43, 3 odsto.

Ukupna prerađivačka industrija zabilježila je rast od 16,3 odsto za pet mjeseci ove godine u odnosu na isti prošlogodišnji period, dok je do rasta proizvodnje došlo u 17, a do pada u šest oblasti prerađivačke industrije, naveli su iz Privredne komore.

U okviru prerađivačke industrije, najviše je porasla proizvodnja električne opreme za 51 odsto i namještaja za 47 odsto, kao i proizvodnja baznih metala koja je veća za 45,9 odsto, koksa i naftnih proizvoda za 45,4 odsto, a motornih vozila, prikolica i poluprikolica za 43,4 odsto.

Značajan je i rast proizvodnje gotovih metalnih proizvoda, osim mašina i opreme za 33,1 odsto, tekstila za 30,5 odsto, računara, elektronskih i optičkih proizvoda za 21,7 odsto.

Veća je i proizvodnja i snabdijevanje električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom za 23,1 odsto.

Smanjenje proizvodnje zabilježeno je kod farmaceutskih proizvoda i preparata od 20,9 odsto, kao i kod proizvodnje odjeće od 14,6 odsto u prvih pet mjeseci ove u odnosu na isti period prošle godine.

U području vađenja rude i kamena takođe je došlo do pada proizvodnje za 6,8 odsto.

Manji je i broj zaposlenih u industriji za 2,7 odsto od januara do maja ove godine, u odnosu na isti prošlogodišnji period, podaci su Privredne komore.

Područje vađenje ruda i kamena bilježi smanjenje broja zaposlenih za 0,6 odsto, prerađivačka industrija smanjenje za 1,5 odsto, a u proizvodnji i snabdijevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizacijom zaposlenost je manja za 11,3 odsto.

(Agencije)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti