“Invest Srpska 2022”: Srpska povoljno okruženje za investicije

07.09.2022 Vijesti

Druga investiciona konferencija “Invest Srpska 2022” u organizaciji Investiciono-razvojne banke /IRB/ Republike Srpske u saradnji sa Vladom Srpske, održava se u Prijedoru.

Vršilac dužnosti Investciono razvojne banke Republike Srpske Dražen Vrhovac izjavio je da je druga investiciona konferencija “Invest Srpska 2022” kruna  aktivnosti koje je IRB Republike Srpske vodila u protekle dvije godine.

Vrhovac je podsjetio da je IRB od prve konferencije imala tri zadatka i da ih je u cjelosti ispunila.

On je, u uvodnom obraćanju na investicionoj konferenciji u Prijedoru, rekao da su kreirali investicione profile svih opština i gradova u Srpskoj, kao i Republike Srpske, krenuli u promotivnu kampanju u zemljama koje su odredili prema spoljnotrgovinskoj razmjeni i povezali privrednike.

Vrhovac je dodao da je ostvaren kontakt sa više od 30 privrednika iz Ruske Federacije i da se očekuju rezultati, budući da je Ruska Federacija potencijal povezivanja, pogotovo u posljednjih nekoliko mjeseci zbog dešavanja u Ukrajini.

“Vjerujem da naši privrednici neće propustiti šansu”, ocijenio je Vrhovac i najavio da će sutra oko 17.00 časova javnosti biti prezentovani zaključci sa ove konferencije.

Gradonačelnik Prijedora Slobodan Javor poželio je dobrodošlicu gostima i učesnicima konferencije, a IRB-u zahvalio na organizovanju ovog događaja u Prijedoru.

“Mi kao lokalna zajednica u protekle dvije godine radili smo na poboljšanju uslova za privredu, na infrastrukutri i na indsutrijskim zonama, gdje smo jednu popunili u cjelosti, a započeli novu. To je put kojim želimo da idemo, otvoreni smo prema stranim i domaćim investitorima”, istakao je Javor.

On je naglasio da su započeti radovi na auto-putu Prijedor-Banjaluka takođe dobra vijest za investitore, kao i za privrednike koji već posluju u ovoj regiji.

Konferencija “Invest Srpska 2022” okupila je oko 200 učesnika, te gostiju iz Rusije, Austrije, Grčke, Slovenije, Srbije i drugih zemalja koji će o aktuelnim ekonomskim izazovima razgovarati kroz sedam panela danas i sutra u hotelu “Prijedor”.

Konferenciju su svečano otvorili Vrhovac i predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija.

Predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija izjavio je da u BiH mora biti prevaziđena situacija blokiranja investicionih projekata zbog političkog inata.

Tegeltija je naglasio da Republika Srpska nije nikada blokirala nijedan investicioni proces nekome u BiH, te da je Srpska stabilna, ima stabilan i politički i ekonomski sistem, i dobro je mjesto za investiranje.

On je rekao da investirati znači usuditi se, donijeti odluku i iz zone komfora ući u rizik s očekivanjem da ćete napraviti dobro za sebe, svoje radnike i poslovanje.

“Očekujem da će ovaj skup pomoći investitorima da donesu odluke”, rekao je Tegeltija u uvodnom obraćanju na Drugoj investicionoj konferenciji Republike Srpske “Invest Srpska 2022” koja se danas i sutra održava u Prijedoru u organizaciji Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i Vlade Srpske.

On je ocijenio da se ni BiH ni Srpska ne mogu pohvaliti niti porediti s regionom kada je riječ o direktnim stranim investicijama, za šta su ključna dva problema politička situacija i pravna nesigurnost.

Tegeltija je rekao da niko od prisutnih ne može uticati na percepciju, posebno od početka godine otkad se svjesno pravi priča da “gotovo počinje rat” i gdje velika evropska zemlja šalje vojnike u BiH, a ne investitore.

“Moramo prevazići situaciju blokiranja projekata u BiH, a svjedoci smo da se dobri ekonomski projekti blokiraju iz političkog inata. Vjerujem da će to vrijeme biti iza nas i vjerujem da će stanje u Evropi nakon ukrajinske krize osvijestiti ljude”, poručio je Tegeltija.

On je rekao da će tražiti deblokadu svih investicionih procesa.

Tegeltija je dodao da Srpska ima i mjesto i prijatelje u inicijativi “Otvoreni Balkan”, iako ne institucionalno, ističući da je u planu i slična aktivnost investicionog okvira “Otvoreni Balkan”.

Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je  da je Srpska povoljno okruženje za investicije i ekonomski pokazatelji u regionu su joj najbolji poslije Srbije.

“Veoma je značajno što je pokrivenost uvoza izvozom veća od 80 odsto. Ne možemo uticati na globalne probleme, ali možemo kreirati naš ambijent što i radimo. Vlada je sa privrednom komomorom i poslodavcima bila partner, s ciljem poboljšanja privrednog ambijenta”, rekao je Višković na otvaranju investicione konferencije “Invest Srpska 2022”.

On kaže da Srpska ima najveći borj zaposlenih od kada se mjeri ovaj parametar, kao i osiguranih lica.

Višković je naveo da je ukupno zaduženje Republike Srpske 43 odsto bruto domaćeg proizvoda, a javni dug 36 odsto, što znači da nije prezadužena.

Ministar finansija Republike Srpske Zora Vidović izjavila je da bi Republika Srpska bila bluzu Švajcarskoj da ima malo više samostalnosti.

“Nadam se mlade generacije raditi na tome”, poručila je Vidovićeva na panel- diskusiji “Zašto investirati u Srpsku” u okviru međunarodne konferencije “Invest Srpska 2022”.

Ona je naglasila da Republika Srpska, bez obzira na skroman budžet, najveću pažnju posvećuje javnim radovima – putevima, školstvu i zdravstvu.

“Sigurna sam da ćemo imati mnogo više investicija nego sad bez obzira na ograničenja iz Sarajeva. Nismo idealni i ove anomalije koja imamo eliminisaćemo, a bićemo prepoznatljivi na Balkanu i u Evropi”, rekla je Vidovićeva i dodala da očekuje da investicije dostignu 25 odsto bruto društvenog proizvoda.

Ona je podsjetila da su smanjene poreske obaveze, da ima mnogo raznih vrsta podsticaja, te da je povećan prihod posljedica ne samo inlfacije nego i privrednih aktivnosti.

“Ja bih svim investitorima predložila da ulažu u Republiku Srpsku. Jeste investicija rizik, ali ako se sagleda ambijent, imamo posebne resurse koji su vrlo značajni i vrlo atraktivni, a to je u prvom redu energija – hidro, vjetro i solarna, te drvoprerada i metalska industrija”, kaže Vidovićeva.

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić rekao je da je do sada u energetiku investirano više od tri milijarde KM, te da su doneseni zakoni o električnoj energiji i o obnovljivim izvorima energije koji su, takođe, otvorili prostor za investicije.

“Ono što stvara teškoće su administrativne procedure koje moraju proći investitori, a one su veoma, veoma spore. Investitori na postavljaju pitanja o tome i traže da reagujemo i mi moramo ubrzati procedure i moramo biti drugačiji i biti spremni na bržu reakciju prema svakom zahtjevu investitora”, poručio je Đokić.

On je istakao da je opredjeljenje Vlade da “Elektroprivreda Republike Srpske” /ERS/ bude najveći investitor što će dovesti do energetske nezavisnosti i održivosti, a da je to izvodivo u kombinaciji sa državom odnosno da ERS to ne može sama.

“Cijena struje će se vjerovatno stabilizovati, ali će biti viša nego prije početka krize. Mi sad imao zahtjeve za oko 1.000 megavata investicija u obnovljive izvore i predstoji nam kompleksan posao uređivanja procedura za izbor investitora”, dodao je Đokić.

Ministar privrede i preduzetništva u Vladi Republike Srpske Vjekoslav Petričević rekao je da su najpropulzivnije grane za investicije metalska, drvna i IT industrija, a da Republika Srpska kroz podršku i obnavljanje svojih potencijala generiše dalja ulaganja.

On je podsjetio da se zakonskim izmjenama Srpska odrekla 33 miliona KM smanjenjem ili ukidanjem dažbina u korist privrede i povećanja plata radnika u realnom sektoru, što je dovelo i do povećanja novih radnih mjesta, a da su podsticaji za nabavku opreme doveli do veće konkurentnosti privrede.

Direktor Poreske uprave Republike Srpske Goran Maričić rekao je da su sa aspekta konkurentnosti poreskog sistema poreske stope najniže u okruženju.

“Shvatili smo da je digitalizacija trend i krenuli smo u to da bismo pojednostavili i ubrzali procedure, ali i povećali disciplinu plaćanja poreza”, istakao je Maričić i najavio niz zakonskih i podzakonskih akata radi smanjenja poreske nediscipline odnosno stvaranja okruženja lojalne konkurencije.

 

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti