Inženjeri u Pekingu: Kinezi auto-put u RS grade kao da rade sebi

13.04.2023 Vijesti

Radovan Višković, predsjednik Vlade Srpske, sastao se na ostrvu Hajnan u Kini sa predstavnicima Kineske željeznice, koja u Republici Srpskoj gradi dionicu auto-puta od Brčkog do Bijeljine, a njihovi inženjeri su naglasili da će kvalitet radova u Srpskoj biti jednak kvalitetu radova izvedenih u Hajnanu.

Višković je posjetio gradilište ove kompanije, koja na Hajnanu realizuje veliki i zahtjevan građevinski projekat – izgradnju savremenog mosta, koji će imati mogućnost rotiranja, kako bi se sinhronizovali željeznički saobraćaj i saobraćaj na auto-putu.

Višković je istakao da je impresioniran radovima ove kompanije na ovom tehnički veoma složenom građevinskom poduhvatu i naglasio da je njegova želja da ova kompanija slične projekte realizuje u Republici Srpskoj.

Premijer Srpske je  u Pekingu, u okviru radne posjete Kini, razgovarao sa predsjednikom kineske Državne kompanije za komunikacije i izgradnju (CCCC) Vang Tondžom, koji je naglasio da je to jedna od najvećih kompanija u Kini, sa prometom od 240 milijardi dolara, koja ima dugu tradiciju i veliko iskustvo u izgradnji saobraćajne infrastrukture, mostova na moru, luka, aerodroma itd.

Kako je saopšteno, ova državna kineska kompanija, treća u svijetu sa najviše izvođačkih radova, prema riječima Tondža, radi na velikim međunarodnim projektima i investira u drugim zemljama svijeta.

Na sastanku je istaknuto da je CCCC realizovao važne infrastrukturne projekte i u našem regionu, kao što je izgradnja auto-puta “Miloš Veliki” u Srbiji, auto-puta u Crnoj Gori i željeznice Beograd – Budimpešta.

Višković je istakao da je Vlada Srpske opredijeljena za saradnju sa kompanijom CCCC. Na sastanku je ocijenjeno da je ovo bila još jedna prilika da se pokrene i ostvari saradnja između Republike Srpske i kineske Državne kompanije za komunikacije i izgradnju, na dobrobit obje strane.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti