IRB: Investitori iz Austrije zainteresovani za ulaganje u Srpsku

21.07.2022 Vijesti

Investitori iz Austrije borave danas u Banjaluci gdje će nastaviti sa upoznavanjem mogućnosti za investiranje u Srpsku, saopšteno je iz Investiciono–razvojne banke /IRB/ Srpske.

Ovi investitori juče su u Prijedoru iskazali veliko interesovanje za ulaganje u Republiku Srpsku.

U saopštenju se navodi da su gosti iz Austrije juče u Prijedoru razgovarali sa vršiocem dužnosti direktora IRB-a Srpske Draženom Vrhovcem i predstavnicima gradske uprave Prijedora sa gradonačelnikom Slobodanom Javorom na čelu.

Ovom prilikom Gradska uprava Prijedora predstavila je svoje potencijale, uz naglasak da je Prijedor proglašen za jednu od pet najboljih mikrodestinacija za ulaganje i da je među prvim lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj dobila BFC sertifikat povoljnog poslovnog okruženja.

Investitori su, između ostalog, imali priliku da dobiju brošuru “Investicioni profil”, a jedan investicioni profil lokalne uprave u prosjeku sadrži 50 stranica sa svim neophodnim detaljima, prilikom čega su primijetili da je ovo prvi put da su na uvid dobili tako detaljan i sveobuhvatan materijal.

“Ukupna baza podataka IRB-a Republike Srpske ima više od 5.000 stranica, gdje se nalazi kompletan investicioni profil cijele Republike Srpske sa svim onim što bi moglo da interesuje potencijalne investitore”, navodi se u saopštenju.

Vrhovac je napomenuo da je posjeta i interesovanje investitora iz Austrije rezultat boravka delegacije IRB-a Srpske u prvoj polovini juna u Beču, gdje se uz bezrezervno posredovanje šefa Predstavništva Republike Srpske Mladena Filipovića, sastala sa predstavnicima Privredne komore Beča, srpske poslovne dijaspore i sa oko 40 austrijskih privrednika.

Tada su, kako se navodi, predstavnici IRB-a Srpske predstavili austrijskim investitorima investicione mogućnosti i kapitalne projekte Republike Srpske, njenih opština i gradova, kao i aktivnosti koje IRB sprovodi na snažnoj promociji potencijala Republike, čiji cilj je veći priliv direktnih stranih ulaganja čime bi se ojačao privredni ambijent, a samim tim povećao i broj zaposlenih.

U dvodnevnu posjetu Republici Srpskoj juče je stigla prva grupa potencijalnih investitora iz Austrije koju čine vlasnik i direktor preduzeća za investicije, izgradnju, prodaju i iznajmljivanje nekretnina u Austriji, Evropi i svijetu DŽosef Fuhšuber, zatim predsjednik uprave firme “Prokon”, savjetnik za menadžment u industriji, bankarstvu i osiguranju, profesor na Tehničkom i Ekonomskom univerzitetu u Beču Karl Vagner, te finansijski savjetnik u privatnom bankarstvu Švajcarske i Austrije Arno Aleksandar Sardelik.

Iz IRB-a su napomenuli da će s ciljem predstavljanja, upoznavanja i privlačenja stranih investitora predstavnici ove banke na čelu sa Vrhovcem boraviti početkom avgusta u Rusiji, gdje će se sastati sa predstavnicima privrednih komore Moskve i Nižnjeg Novgoroda te ruskim privrednicima koji su zainteresovani za ulaganje u Srpsku.

Za kraj avgusta, kako se navodi, dogovoren je sastanak predstavnika grčke firme “Aktor” sa rukovodstvom IRB-a Srpske.

U saopštenju se dodaje da se aktivnosti Investiciono-razvojne banke po istom pitanju nastavljaju i u septembru aktivnim učešćem na Međunarodnom sajmu u Solunu gdje je planirano predstavljanje investicionih mogućnosti, potencijala i kapitalnih projekata Republike Srpske i njenih lokalnih zajednica.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti