IRB RS: Poruka investitorima da je Srpska pogodno mjesto za investiranje

05.09.2022 Vijesti

Druga investiciona konferencija “Invest Srpska 2022”, koju od sutra u Prijedoru organizuje Investiciono-razvojna banka /IRB/ u saradnji sa Vladom Republike Srpske, prilika je da se pošalje poruka potencijalnim investitorima da je Srpska dobro mjesto za ulaganje, izjavio je Srni predsjednik Unije udruženja poslodavaca Saša Trivić.

“Nadamo se da će na konferenciji biti dovoljno potencijalnih investitora. Mi smo zajedno sa IRB-om pokušali da kontaktiramo određeni broj poslodavaca kako bi se održali razgovori između naših i stranih kompanija radi uspostavljanja bolje privredne saradnje”, rekao je Trivić.

On je naglasio da su za sada učešće najavili privrednici iz Rusije, ali da je upitan njihov dolazak, zbog čega će biti organizovani onlajn sastanci, a uglavnom je riječ o privrednicima iz sektora drvne i prehrambene industrije.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić rekao je Srni da su manifestacije kao što su investicione konferencije uvijek dobra prilika da se razmjene iskustva na tu temu, pogotovo što će okupiti eminentne stručnjake iz raznih oblasti koji će iz svog ugla komentarisati trenutnu situaciju u svijetu i Srpskoj i prilagođavanje tim uslovima.

On je rekao da će na investicionoj konferenciji učestvovati na panelu “Prirodni potencijali kao razvojna šansa”, gdje će navesti ono čime raspolaže Srpska, a to su prije svega energetski potencijali koji u ovom trenutku, kada je konkretno u pitanju električna energija, zadovoljavaju potrebe Republike Srpske.

Ćorić je naglasio da se ne treba zadovoljiti samo time, već treba praviti koncept daljeg razvoja, što Vlada Srpske ima, ali treba iznaći dodatna sredstva da se ti procesi i radovi ubrzaju kako bi u dogledno vrijeme Srpska, ne samo bila energetski obezbijeđena, već i da izvozi energiju.

On je naveo da će govoriti i o šumarstvu, sa akcentom da preduzeće “Šume Republike Srpske” treba reorganizovati tako da bude stavljeno u razvoj drvoprerađivačke industrije, kao i o problemima odliva radne snage.

Druga investiciona konferencija “Invest Srpska 2022”, koju organizuje IRB Republike Srpske u saradnji sa Vladom Srpske, biće sutra svečano otvorena u Prijedoru. Koktel dobrodošlice biće organizovan večeras u hotelu Prijedor.

Ovogodišnja konferencija koja traje do 7. septembra biće posvećena promociji investicionih potencijala Republike Srpske sa zvaničnom temom “Investirajte u Srpsku”.

Nakon uspješne prve investicione konferencije, druga će ponuditi nove modalitete za investicionu promociju, što će doprinijeti boljem pozicioniranju Republike Srpske na listi najpoželjnijih destinacija za ulaganje, saopšteno je ranije iz IRB-a.

Konferencija će se baviti aktuelnim globalnim dešavanjima, njihovim uticajem na domaća društveno-ekonomska kretanja i investicionu aktivnost Srpske na međunarodnoj sceni. Ovaj događaj prerasta u redovno godišnje okupljanje ključnih aktera društveno-ekonomskog života u zemlji i regionu.

Planirano je da konferencija okupi visoke zvanice iz zemlje i svijeta, dok će tridesetak renomiranih panelista govoriti o aktuelnim privrednim, ekonomskim i drugim temama koje imaju uticaj na razvoj ekonomije u cjelosti, nove investicije i proširenje tržišta Republike Srpske.

Druga investiciona konferencija nastavak je snažne promocije potencijala Republike Srpske i njenih opština i gradova na kojoj radi IRB, čiji je cilj veći priliv kvalitetnih direktnih stranih ulaganja u Srpsku, nova zapošljavanja i jačanje privrednog ambijenta, ističe se u saopštenju.

Zaključci sa konferencije će mjesto pronaći i u razvojnim politikama i strateškim dokumentima Republike Srpske, dok će se njihov praktični značaj ogledati kroz jačanje aktivnosti na investicionoj promociji i privlačenju investitora u domaćem poslovnom ambijentu, kažu iz IRB-a.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti