IRB RS predstavio Sektor za promociju stranih investicija

07.02.2022 Vijesti

Investiciono – razvojna banka RS (IRB RS) predstavila je u ponedjeljak Sektor za promociju stranih investicija, kao i investicioni profil lokalnih zajednica, ali i investicioni profil Srpske, koji imaju za cilj veći priliv direktnih stranih ulaganja, ali i jačanja privrednog ambijenta.

Dražen Vrhovac, v.d. direktora IRB RS, kazao je da je uloga ovog sektora identifikovanje investicionih mogućnosti, potencijala i kapitalnih projekata Republike Srpske i njenih opština i gradova kako bi bili stavljeni na raspolaganje stranim investitorima, međunarodnim institucijama i organizacijama.

Vrhovac je dodao da je cilj rada sektora za međunarodne investicije povećanje direktnih stanih ulaganja u Srpskoj.

Pojasnio je da je u skladu s tim potpisan Sporazum o poslovnotehničkoj saradnji između IRB RS i Saveza opština i gradova Srpske radi izrade investicionih profila opština i gradova.

“Do danas su sve lokalne zajednice, njih 64, dobile od IRBa upitnike za investicione profile, obavljen je razgovor sa predstavnicima 63 lokalne zajednice, a dostavljena su 26 popunjena investiciona profila od opština i gradova. Do kraja februara očekujemo da će sve lokalne zajednice dostaviti svoje investicione profile”, ističe Vrhovac.

Pojasnio je da je IRB RS uspostavio bazu podataka za strane investicije u koju se unose investicioni profili lokalnih zajednica na srpskom i engleskom jeziku, a podaci će biti ažurirani svaka tri mjeseca.

“U bazi podataka su, između ostalog, navedene informacije o ljudskim resursima, poslovnom okruženju, poslovnim i slobodnim zonama te nekretninama u vlasništvu lokalne zajednice, postojanju klastera, ukupnim troškovima poslovanja u toj lokalnoj zajednici, podršci investitorima te kapitalnim projektima”, kazao je Vrhovac.

Pojasnio je da je ovim obuhvaćeno sve što je neophodno da jedan investitor na jednom mjestu ima, potencijal, mogućnost, subvencije, koliko ga košta projekat…

Ističe da je zbog svakodnevnih javljanja, kako domaćih, tako i stranih investitora, ali i mnogih upita međunarodnih institucija i organizacija o mogućnostima i potencijalima koje Srpska može da ponudi za realizaciju određenih investicionih projekata, IRB RS odlučio da izradi investicioni profil RS.

“Radi se o kapitalnom projektu, jer smo napravili sistemsko rješenje, odnosno na jednom mjestu se mogu dobiti sve neophodne informacije potrebne investitorima”, zaključio je Vrhovac.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti

Neophodno povezati region – poruka Јahorina ekonomskog foruma

Panelom “Pitajte premijera”, na kojem je učestvovao predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković,…

17.05.2024 Vijesti

Višković upoznao predstavnike Saudijske Arabije sa investicionim prednostima Srpske

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković razgovarao je juče, na marginama Јahorina ekonomskog foruma, sa…

17.05.2024 Vijesti