Izvoz govedine u Tursku kreće od ponedjeljka

10.03.2023 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac potvrdio je Srni da će u ponedjeljak, 13. marta krenuti izvoz mesa goveda iz BiH u Tursku.

-Ove godine dogovoren je izvoz ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište. Izvoz dogovorenih količina realizovaće se u fazama, s tim da će u ponedjeljak krenuti prvi kontingent za Tursku – istakao je Košarac.

On je naglasio da je kompanijama iz Srpske i FBiH omogućen izvoz na tursko tržište na osnovu Sporazuma o slobodnoj trgovini BiH i Turske.

-Nastavak izvoza goveđeg mesa u toku ove godine potvrđuje da postoji razumijevanje turske strane za potrebe naših izvozno-orijentisanih kompanija, te da sa Turskom imamo stabilne i dobre odnose kada je u pitanju spoljnotrgovinski promet – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, ovo je i dokaz da su kompanije iz Republike Srpske i Federacije BiH sposobne da ispunjavaju standarde s ciljem plasmana domaćih proizvoda na tržište Turske.

-Budući da je firma iz FBiH potpisnica ugovora o spoljnotrgovinskom prometu goveđim mesom sa Turskom, insistiram na tome da najmanje 50 odsto sirovine mora biti obezbijeđeno iz Republike Srpske – naglasio je Košarac.

On je dodao da u konkretnom slučaju, uslugu klanja vrši kompanija iz Bijeljine “ZP Komerc”.

-ZP komerc’ je godinama vršio spoljnotrgovinski promet sa Turskom. Ponosni smo na činjenicu da je ova firma iz Republike Srpske prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao – poručio je Košarac.

On je istakao da je Turska značajan spoljnotrgovinski partner BiH, te da je potrebno dalje unapređivati saradnju na svim poljima.

-Opredijeljeni smo da nastavimo graditi dobre bilateralne odnose. Važno je podsjetiti da je, nakon zemljotresa u Turskoj, Republika Srpska pokazala izuzetan senzibilitet prema narodu ove zemlje, te da su na inicijativu predsjednika Milorada Dodika upućeni konvoji pomoći i spasilačke ekipe -, naveo je Košarac, te dodao da je i FBiH imala isti odnos.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti