Izvoz jaja A klase domaćim peradarima bi omogućio širenje proizvodnje i zapošljavanje radnika

15.03.2024 Vijesti

BiH je još 2019. godine dobila odobrenje za izvoz mesa i prerađevina od živine i konzumnih jaja B klase.

Domaći peradari sada rade na ispunjavanju uslova Evropske komisije za izvoz konzumnih jaja A klase, rasplodnih jaja i jednodnevnih pilića.

Da bi jaja A klase proizvedena u Republici Srpskoj dospjela na police marketa u Evropskoj uniji neophodno je da se dokaže preveniranje salmonele na farmama. Trenutno na evropsko tržište jaja B klase izvozi samo jedna kompanija iz Srpske.

Na godišnjem nivou izvezu oko deset miliona komada. Ove godine taj plan će nadmašiti jer su za dva mjeseca izvezli više od tri miliona.

– Potrebno je dokazati da sva registrovana jata iz lake proizvodnje da su pod totalnim nadzorom naših institucija, da bi BiH bila odobrena – rekao je kopredsjedavajući Organizacionog odbora za peradarstvo i živinarstvo BiH Predrag Miličić.

Osim za izvoz jaja A klase, peradari su pokrenuli inicijativu i za izvoz rasplodnih jaja i tovnih pilića. Kompanija iz Laktaša koja trenutno zapošljava 50 radnika, godišnje proizvodi oko 13 miliona rasplodnih jaja. Viškove u proizvodnji plasiraju na tržište Srbije i zemlje Bliskog istoka.

– Mi smo limitirani time što možemo da plasiramo u ovom našem zatvorenom prostoru. Ne možemo da povećamo našu proizvodnju – kaže predstavnik kompanije iz Laktaša Biljana Tomić.

Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske sa nadležnim organima aktivno učestvuje u stvaranju preduslova za izvoz hrane životinjskog porijekla. Najavljuju da će veterinarski inspektori od sljedeće nedjelje krenuti sa uzorkovanjem sa svih farmi koka nosilja.

– Obaveza svih proizvođača jeste da imaju svoje programe samokontrole na salmonelu, pored toga imamo službene uzorke na salmonelu – dodao je pomoćnik ministra za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Njegoslav Lukić.

Izvoz jaja A klase, raspolodnih jaja i jednodnevnih pilića, peradarima bi omogućilo proširenje proizvodnje, pokretanje novih kapaciteta, kao i zapošljavanje većeg broja radnika.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti