Izvoz slatkiša iz domaćih fabrika porastao za 17 odsto

26.01.2021 Vijesti

Iz domaćih fabrika slatkiša za devet mjeseci prošle godine u inostranstvo su otišli keksi, čoko-namazi, vafli i oblande vrijedni 54,7 miliona maraka, što je za 17 odsto više u odnosu na isti period 2019. godine.

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH od januara do kraja septembra prošle godine na domaće tržište stigli su konditorski proizvodi u vrijednosti 206,3 miliona maraka, što je za 2,5 odsto manje nego u istom periodu 2019. godine.

Prema njihovim podacima, pokrivenost uvoza izvozom iznosila je 26,5 odsto, dok je spoljnotrgovinski deficit konditorskih proizvoda iznosio 151,6 miliona KM, piše Glas Srpske.

– Izvozom dominiraju slatki keksi, čoko-namazi, vafli i oblande. Sa druge strane, najviše uvozimo čokolade, a zatim kekse i čoko-namaze – naveli su u Spoljnotrgovinskoj komori BiH i dodali da BiH najveću spoljnotrgovinsku razmjenu konditorskih proizvoda ostvaruje sa Hrvatskom i Srbijom.

Potpredsjednik Privredne komore RS Mihajlo Vidić rekao je za “Glas Srpske” da je domaća privreda uz podršku institucija ipak uspjela da se održi, te da padovi nisu drastični kako se očekivalo da bi moglo biti.

– Određene grane privrede, kao što je i industrija slatkiša, zadržale su tempo i primjetan je čak i blagi rast u izvozu njihovih proizvoda, što je ohrabrenje i daje nadu da će se situacija, ukoliko ne bude većih problema u prvom kvartalu ove godine, ipak stabilizovati. Očigledno je industrija slatkiša uspjela zadržati svoje tržište i ostala je konkurentna i u vrijeme pandemije – istakao je Vidić.

Osvrnuvši se na cjelokupnu privrednu aktivnost Srpske u prošloj godini, Vidić kaže da je evidentan pad izvoza, ali i uvoza, a svijetla tačka u svemu tome, dodao je, jeste dobra pokrivenost uvoza izvozom od oko 75 odsto.

– Doprinos tome dala je i industrija konditorskih proizvoda, koja je zabilježila dobre rezultate – rekao je Vidić.

Da su slatkiši neizostavna namirnica u potrošačkoj korpi domaćeg stanovništva, potvrđuju i u udruženjima za zaštitu potrošača.

– U bilo koje vrijeme da uđete u prodavnicu, najviše ljudi vidjećete ispred polica na kojima su izloženi konditorski proizvodi. Veći izbor slatkiša koji se pravi povećanjem uvoza doprinosi tome da raste i potrošnja tih proizvoda – rekla je izvršna direktorica prijedorskog Udruženja za zaštitu potrošača “Don” Murisa Marić.

Žvakaće gume

Prema podacima Spoljnotrgovinske komore BiH za devet mjeseci prošle godine BiH je uvezla razne žvakaće gume u vrijednosti 1,2 miliona maraka, dok je godinu ranije uvoz tih proizvoda bio “težak” 826.550 KM.

U istom periodu lani BiH je u inostranstvo plasirala žvakaće gume vrijedne 2.836 KM, dok je za devet mjeseci 2019. godine vrijednost izvoza tih proizvoda bio 3.800 KM.

(Glas Srpske)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti