Kineska korporacija gradiće put Foča-Šćepan Polje

01.03.2024 Vijesti

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković i generalni direktor Kineske korporacije za puteve i mostove (CRBC) za srednju i jugoistočnu Evropu Jang Dong u četvrtak su u Banjaluci potpisali Memorandum o razumijevanju i saradnji, na projektu poboljšanja saobraćajnice na dionici magistralnog puta Brod na Drini (Foča) – Hum (Šćepan Polje).

Memorandumom je predviđena rekonstrukcija magistralnog puta Foča – Šćepan Polje u dužini od 15 kilometara.

Sam projekat na koji se odnosi memorandum obuhvata radove u vrijednosti od oko 100 mil EUR, kojim su predviđeni i drugi radovi koji će se izvoditi u neposrednoj blizini trase pomenutog projekta.

Predsjednik Vlade RS izjavio je da je ovaj putni pravac od prioritetne važnosti za Republiku Srpsku, koji će biti realizovan u najskorije vrijeme, te istakao da će građani ovog dijela RS dobiti putni pravac koji će zajedno sa novim mostom biti moderna poveznica sa Crnom Gorom, koji će obezbijediti efikasan protok ljudi i robe.

On je naveo da će u to biti ugrađeni i drugi radovi koji se neće odnositi na dionicu puta Foča-Šćepan Polje, već na određena klizišta ili proširenja u neposrednoj blizini na magistralnim putevima Republike Srpske.
Višković je podsjetio da su Vlada Republike Srpske i preduzeće Putevi Srpske skoro dvije godina pregovarali sa Svjetskom bankom o obezbjeđivanju sredstava za ovaj putni pravac, ali da su ti pregovori bili neuspješni.

– Mi više nemamo vremena. Želimo da građanima tog dijela Republike Srpske omogućimo pristojan putni pravac. Ovo što danas imamo ne može se nazvati ni magistralnim putem – naveo je Višković.

On je istakao da je sa kineskim partnerima dogovoreno da će Ministarstvo finansija Srpske i CRBC zajedno voditi pregovore sa kineskom Eksim bankom koja će obezbijediti navedena finansijska sredstva.

Potpisivanju memoranduma prisustvovali su ministar finansija Zora Vidović, direktor Javnog preduzeća Putevi Republike Srpske Milan Dakić, kao i izvršni direktor za tehničke poslove ovog preduzeća Miroslav Janković, te pomoćnik ministra saobraćaja i veza Dragan Stanimirović, prenosi eKapija.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti