Komšijama kupovina u BiH i dalje isplativa

07.10.2022 Vijesti

Strancima koji su od januara do kraja septembra ove godine šopingovali u BiH odobren je povrat 7,3 miliona maraka PDV-a.

Prema podacima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH, stranci su za devet mjeseci ove godine širom zemlje pazarili robu vrijednu 50,44 miliona maraka, a sudeći prema pristiglim zahtjevima za povrat poreza, najviše inostranih kupaca u BiH bilo je iz Hrvatske, Srbije i Crne Gore koji su ovdje uglavnom pazarili robu široke potrošnje.

– Ukupan broj pristiglih zahtjeva za devet mjeseci ove godine je 166.282 – naveli su za “Glas Srpske” u UIO.

Prema njihovim podacima, najviše zahtjeva za povrat PDV-a u ovoj godini bilo je na graničnim prelazima Orašje, Uvac, Šepak, Brčko i Zupci.

Poređenja radi, za osam mjeseci prošle godine na adresu UIO stiglo je 94.865 zahtjeva za povrat poreza na kupljenu robu vrijednosti 25,6 miliona maraka. Strancima koji su od januara do kraja avgusta prošle godine šopingovali u BiH odobren je povrat 3,7 miliona maraka PDV-a.

Predsjednik Udruženja za zaštitu potrošača “Zvono” iz Bijeljine Jovan Vasilić kaže za “Glas Srpske” da se i iz ovih podataka Uprave vidi koliko su svi proizvodi poskupjeli.

– Iz razgovora sa trgovcima znam da nije promet povećan u odnosu na prošlu godinu, ali su cijene više pa se samim tim kroz povrat PDV-a vraća veći iznos. Nema proizvoda koji nije poskupio, ali su očigledno te cijene kod nas i dalje nešto niže nego u regionu pa naše komšije iz susjednih zemalja dolaze da pazare kod nas – rekao je Vasilić.

Istakao je da su lani u Bijeljini bili redovi na benzinskim pumpama jer su stanovnici iz pograničnih područja u Srbiji dolazili da pazare jeftinije gorivo, ali da je sada situacija drugačija s obzirom na to da je taj proizvod kod nas mnogo poskupio.

U UIO pojašnjavaju da se zahtjev za povrat PDV-a podnosi na obrascu “PDV-SL-2” koji na zahtjev kupca, odnosno stranog državljanina popunjava prodavac u tri primjerka, od kojih original i jednu kopiju daje kupcu, a drugu kopiju zadržava u svojoj dokumentaciji.

– Stranac koji je obavio kupovinu u BiH obavezan je pri napuštanju carinskog područja dati carinskoj službi na uvid kupljenu robu, originalne račune i popunjen obrazac “PDV-SL-2” u originalu. Kupcu se zahtjev za povrat PDV-a odobrava ako u roku od tri mjeseca od dana izdavanja računa dostavi original obrazac “PDV-SL-2”, ovjeren od strane Carinske službe, prodavcu od koga je roba kupljena, a ukupna vrijednost robe sa PDV-om treba da bude veća od 100 KM – objasnili su u UIO.

Dodali su da je kupac, odnosno podnosilac zahtjeva, dužan da prodavcu dostavi broj računa u banci ukoliko ovjereni obrazac za povrat poreza dostavlja poštom.

Izuzeci

U Upravi za indirektno oporezivanje navode da se pravo na povrat PDV-a ne odnosi na iznesena mineralna ulja (petrolej, dizel gorivo, ulje za loženje, ekstra lako i lako specijalno, motorni benzin bezolovni, motorni benzin). Osim toga, povrat poreza nije moguće dobiti ni za kupljeni alkohol, alkoholna pića i prerađevine od duvana, piše Glas Srpske.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti