Kopač: U Republici Srpskoj vidljiv pomak u reformi energetskog sektora

27.04.2021 Vijesti

Direktor Sekretarijata Energetske zajednice EU u Beču Janez Kopač rekao je da, uprkos svemu, u BiH postoji napredak u energetskom sektoru, posebno u Republici Srpskoj, gdje, kako je naveo, reforme idu dosta brže nego u Federaciji BiH.

„Republika Srpska usvojila je dosta moderan Zakon o električnoj energiji i moderan zakon kojim se reguliše tržište gasa. Zakonodavne mjere vezane za energetsku efikasnost idu brže u Republici Srpskoj,  Federacija BiH tu ima problem“, rekao je Kopač za RTRS, u emisiji „Aktuelno“  posvećenoj predstojećem Samitu energetike „Trebinje 2021“.

Glavna tema ovogodišnjeg Samita koji se održava 20. i 21. maja pod sloganom „Hibridna energetska budućnost“, pokazaće smjernice na koji način se elektroprivrede u BiH moraju kretati kako bi do 2050. godine izbacile ugalj iz proizvodnje električne energije.

Luka Petrović, generalni direktor MH Elektroprivrede Republike Srpske je rekao da su svijet, Evropa i Energetska zajednica zauzele stav da se pribjegava alternativnim izvorima proizvodnje električne energije koji moraju imati novi način proizvodnje, upravljanja ili čuvanja te energije. U tom smisu treba da se prezentuje kakva će biti energetska stabilnost kada ne bude konvencionalnih načina proizvodnje električne energije.

„Moramo da se naviknemo da proizvodimo električnu energiju bez termoelektrana“, rekao je Petrović i dodao da ERS razvija projekte u tom pravcu i da će se izgradnjom novih energetskih izvora izvršiti lagani prelaz sa jednog na drugi način proizvodnje.

On je podsjetio da je u ERS-u urađena reorganizacija distributivnih preduzeća na najvišem nivou i najavio reorganizaciju proizvodnih preduzeća.

„Zbog toga nam je  važno da čujemo na samitu kako su to u regionu uradili i da probleme kroz koje su oni prolazili mi ne prolazimo“, kazao je Petrović.

Smatra kako se Republike Srpska i “Elektroprivreda” mora kretati ka dekarbanizaciji i do 2050. prestati proizvoditi struju iz uglja.

Admir Softić, pomoćnik ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH za energetiku i predsjednik Programskog odbora SET-a 2021 je rekao da će teme na samitu biti aktuelne i da će biti razvrstane u sedam panela.

„Imamo najave dolaska svih važnih ljudi koji se bave energetskom problematikom iz regiona“, kazao je Softić dodajući da se na osnovu najava može reći da bi samitu trebali da prisustvuju svi resorni ministri i direktori elektro preduzeća regiona.

Ervin Leko, rukovodilac Sektora za tržište Elektroprivrede HZHB, istako je potrebu za uspostavljanje berze električne energije u BiH jer je to jedina zemlja regiona u kojoj takva berza ne postoji.

On je takođe naveo da BiH ima problem sa izvozom balansne energije i da nikad nije dobio odgovor zašto je to tako. Podsjetio je da je to pitanje postavio i na prošlogodišnjem SET-u, te je javno pozvao zvaničnike da na ovogodišnjem SET-u objasne zašto se taj problem ne rješava.

Pokrovitelji ovogodišnjeg samita su Vlada Republike Srpske, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara BiH i kompanija “Končar”, uz podršku Sekretarijata Energetske zajednice EU i sponzora Elnos Group, Infinity group i Dwelt Banja Luka.

Registracija za učešće na Samitu može se popuniti putem web sajta https://setrebinje.com/  ili putem zvanične web aplikacije https://www.matchabout.com/.

(CAPITAL)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti