Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

20.09.2023 Vijesti

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula”, snage 110,9 megavata, nakon čije će izgradnje lokalna uprava godišnje imati 800.000 KM koristi na ime koncesije po osnovu izdatih 180 hektara zemljišta koje se ne obrađuje, umjesto dosadašnjih 9.000 KM, koliko je stizalo na ime zakupa od farme Romanija.

Planom je obuhvaćena površina u naselju Bjelosavljevići od oko 150 hekatara sa lijeve strane magistralnog puta Podromanija-Rogatica, te naselju Kula, površine oko 30 hektara, sa mogućnošću proširenja.

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica podsjetio je da se na ovom projektu radi gotovo dvije godine, nakon što je inicijativa krenula od Nezavisnog operatera sistema BiH i Elektroprenosa BiH, napominjući da usvajanje i dovođenje do kraja zoning-plana smatra jednim od svojih najvećih uspjeha za proteklih 11 godina koliko je načelnik.

Bjelica je rekao da je investitor kompanija EnerState , registrovana u Gracu, sa centralom Profajn-grup u Njemačkoj, koja je formirala preduzeće EnerState na Sokocu, uz obezbjeđenje sredstava za otkup tenderske dokumentacije i rezervisala 120 mil EUR planiranih za ovu investiciju.

Prema njegovim riječima, sa uspostavljanjem solarne elektrane počeće i povlačenje “zelene privrede”, za šta se već javljaju kompanije iz oblasti auto-industrije i proizvodnje aluminijumske stolarije.

– Sokolac sa ovim projektom dobija novu dimenziju i veliki uspjeh, jer su došli do izražaja i rezultati saradnje sa više ministarstava u Vladi Srpske – rekao je Bjelica novinarima i zahvalio Vladi i republičkim institucijama koje su pomogle u obezbjeđivanju neophodne dokumentacije za ulazak u posao izrade zoning-plana područja posebne namjene Solarne elektrane Bjelosavljevići-Kula.

Odbornici u sokolačkom parlamentu su na vanrednoj sjednici dali saglasnost na kreditno zaduženje Javnog komunalnog preduzeća Sokolac od 500.000 KM, uz kamatnu stopu do šest odsto na godišnjem nivou i rok dospijeća do 10 godina.

U obrazloženju je navedeno da će od ovog kreditnog zaduženja 120.000 KM biti iskorišteno za nabavku komunalnog vozila za odvoz otpada, 50.000 KM za ulaganje u održavanje toplovodnih instalacij, otplatu duga prema Poreskoj upravi Republike Srpske od 38.328 KM i za izmirenje oabaveza prema dobavljačima 291.671 KM.

eKapija

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti