Košarac: Emirati zainteresovani za investiranje u Srpsku

17.11.2023 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je juče u Abu Dabiju sa državnim ministrom ekonomije i trgovine u Ministarstvu spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Ahmedom el Sajegom o mogućim investicijama UAE u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, pri čemu je iskazana zainteresovanost za sektor energetike, poljoprivrede, industrije i turizma.

Na sastanku je razgovarano o jačanju saradnje i unapređenju spoljnotrgovinske razmjene između BiH i UAE, te o prednostima članstva u BRIKS-u, s obzirom na to da će Emirati početkom 2024. godine postati član ove unije.

Košarac je istakao da je zagovornik članstva BiH u BRIKS-u, te da Republika Srpska podržava ovu inicijativu, ali da, nažalost, Federacija BiH nema pozitivan stav u vezi sa ovim pitanjem.

Sajeg je poručio da će BiH imati punu političku i ekonomsku podršku Emirata, ukoliko postane član BRIKS-a, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac i Sajeg su pozdravili odluku o ukidanju viza za građane BiH prilikom putovanja u Emirate, te ocijenili da je ovo veliki iskorak u poboljšanju saradnje u oblasti turizma i povezivanju, uz postojeće direktne avio-linije na između dvije zemlje.

Poseban fokus razgovora bio je na potpisivanju sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija između BiH i Emirata, te je istaknuto da je procedura usaglašavanja teksta sporazuma u završnoj fazi i da se njegovo potpisivanje očekuje u prvom kvartalu naredne godine.

Košarac i Sajeg razmijenili su mišljenja i o otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, pri čemu je naglasak stavljen na potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini.

Sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u UAE Bojan Đokić, te nerezidentni ambasador Emirata za BiH Nabila el Šamsi.

Košarac boravi u radnoj posjeti Emiratima, u okviru koje je posjetio i međunarodniu manifestaciju “Dubai eršou”, prenosi RTRS.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području…

15.04.2024 Vijesti

Trebinje uskoro potpisuje ugovor o obilaznici vrijedan 5 mil KM – Nastavljaju se radovi na putu Žegulja-Stolac

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji velike obilaznice…

15.04.2024 Vijesti

Mađarska ulaže u Gradišku – izgradnja najsavremenijeg kanalizacionih sistema (VIDEO)

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za…

15.04.2024 Vijesti

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti