Košarac: Emirati zainteresovani za investiranje u Srpsku

17.11.2023 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je juče u Abu Dabiju sa državnim ministrom ekonomije i trgovine u Ministarstvu spoljnih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Ahmedom el Sajegom o mogućim investicijama UAE u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, pri čemu je iskazana zainteresovanost za sektor energetike, poljoprivrede, industrije i turizma.

Na sastanku je razgovarano o jačanju saradnje i unapređenju spoljnotrgovinske razmjene između BiH i UAE, te o prednostima članstva u BRIKS-u, s obzirom na to da će Emirati početkom 2024. godine postati član ove unije.

Košarac je istakao da je zagovornik članstva BiH u BRIKS-u, te da Republika Srpska podržava ovu inicijativu, ali da, nažalost, Federacija BiH nema pozitivan stav u vezi sa ovim pitanjem.

Sajeg je poručio da će BiH imati punu političku i ekonomsku podršku Emirata, ukoliko postane član BRIKS-a, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac i Sajeg su pozdravili odluku o ukidanju viza za građane BiH prilikom putovanja u Emirate, te ocijenili da je ovo veliki iskorak u poboljšanju saradnje u oblasti turizma i povezivanju, uz postojeće direktne avio-linije na između dvije zemlje.

Poseban fokus razgovora bio je na potpisivanju sporazuma o unapređenju i zaštiti investicija između BiH i Emirata, te je istaknuto da je procedura usaglašavanja teksta sporazuma u završnoj fazi i da se njegovo potpisivanje očekuje u prvom kvartalu naredne godine.

Košarac i Sajeg razmijenili su mišljenja i o otvaranju novih tržišta za plasman domaćih proizvoda, pri čemu je naglasak stavljen na potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini.

Sastanku su prisustvovali i ambasador BiH u UAE Bojan Đokić, te nerezidentni ambasador Emirata za BiH Nabila el Šamsi.

Košarac boravi u radnoj posjeti Emiratima, u okviru koje je posjetio i međunarodniu manifestaciju “Dubai eršou”, prenosi RTRS.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti