Košarac: Odluka o zabrani izvoza oblovine ostaje na snazi do 31. jula

11.05.2023 Vijesti

Zabrana izvoza oblovine iz BiH ostaje na snazi do 31. jula, izjavio je danas ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac i zahvalio kolegama koji su podržali tu odluku.

Košarac je naveo da je ovo jedna od značajnih odluka koje je danas donio Savjet ministara jer je riječ o mjeri koja je dala efekte.

– Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je u saradnji sa entitetskim ministarstvima dostavila informaciju o efektima. Zahvaljujem kolegama koji su podržali da ova odluka bude na snazi do 31. jula – rekao je Košarac.

On je dodao da ova odluka Savjeta ministara ima potpunu podršku poslovne zajednice kako Federacije BiH tako i Republike Srpske, pojasnivši da zahvaljujući toj mjeri oblovina ostaje i time se obezbjeđuju dodatni prihodi, te poboljšava spoljnotrgovinski bilans sa zemljama u regionu.

Kad je riječ o drugim pitanjima, Košarac je rekao da su sve odluke koje je donio bilo koji visoki predstavnik, kao i one od kojih su proistekle određene institucije, nanijele štetu svima u BiH.

– Smatram da će snaga Savjeta ministara i ove političke strukture biti upravo u analizi efekata odluka koje je nametnuo visoki predstavnik. Osnovna naša politička matrica treba da bude u tom pravcu da izvrišimo analizu i ono što je entitetima oduzeto bude i vraćeno – naveo je Košarac.

On je napomenuo da će u tom pravcu u budućem periodu insistirati na određenim političkim rješenjima.

– Ako kažemo da je visoki predstvnik nametnuo Sud i Tužilaštvo BiH i Visoki sudski i tužilački savjet, dovoljno govori kakav je naš stav iz Republike Srpske da sve što je nametnto nije dalo rješenje. Smatramo da sudije i tužioci treba da odgovaraju našim institucijama. To je naš poltički stav – rekao je Košarac.

On je naveo da će konačnu odluku o Zakonu o Visokom i sudskom tužilačkom savjetu donijeti Parlamentarna skupština BiH, navodeći da ministri iz Republike Srpske nisu željeli da budu ti koji će osujetiti propulzivnost donošenja odluka.

– To znači djelovanje ministara iz Repubike Srpske da se ono što smo utvrdili kao određene probleme artikuliše u Zakon o VSTS. Pozvaćemo naše poslaničke grupe da sa predstavnicima institucijama vodimo analizu i da se referišemo kroz konačno odlučivanje u parlamentu BiH – pojasnio je Košarac.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U srijedu počinju radovi na plinovodu Pale-Jahorina, za projekat izdvojeno 15 mil KM

Početak radova na distributivnom plinovod Pale-Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem ovog…

18.06.2024 Vijesti

Republika Srpska jača saradnju sa Mađarskom u oblasti OIE

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarao je u Banjaluci, sa Peterom Holicom, zamjenikom…

18.06.2024 Vijesti

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti