Košarac: Omogućiti izvoz voća u Saudijsku Arabiju, Kinu, Ujedinjene Arapske Emirate

29.03.2021 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da će institucije BiH, Republike Srpske i grad Trebinje aktivno raditi da se kompaniji “Popovo polje” omogući izvoz voća u Saudijsku Arabiju, Ujedinjene Arapske Emirate, Kinu i Maleziju.

“Ova kompanija u ponedjeljak će se obratiti Upravi za zaštitu zdravlja bilja, koja je u sastavu Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, sa zahtjevom da se pokrene postupak usaglašavanja sertifikata BiH sa zemljama uvoznicima za koje je ova kompanija zainteresovana”, rekao je Košarac.

On je pohvalio rad trebinjskog Agrarnog fonda i grada Trebinja na unapređenju poljoprivredne proizvodnje, te istakao da je sa rukovodstvom ovog fonda razgovarao o načinu unapređenja spoljnotrgovinskog prometa robe koje se proizvodi u Hercegovini.

“Hoćemo da poboljšamo prisutnost proizvoda iz Hercegovine u spoljnotrgovinskom prometu, ali i hrabrije i otvorenije da se radi na promociji tih vrijednosti u Trebinju”, rekao je Košarac.

On je dodao da Trebinje ima kapacitete da postane sajamski grad, poput Novog Sada, te da je to značajno zbog promocije samog grada.

Košarac je dodao da je Trebinje prepoznatljivo na turističkoj ponudi regiona, te da će se u tom smislu zajedničkim naporima afirmisati razvoj agroturizma u ovom gradu.

Direktor firme “Popovo polje” iz Trebinja Marko Begenišić rekao je novinarima da ova firma ima potencijal proizvodnje od oko pet miliona kilograma jabuke, milion kilograma vinskog grožđa, te oko 300 tona stonog grožđa.

Begenišić je naveo da je na sastanku sa Košarcem razgovarano o otvaranju novih tržišta i mogućnostima plasmana proizvoda ove firme.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je novinarima da je firma “Popovo polje” prepoznatljiva ne samo u Trebinju, nego i u regionu, te istakao da će se Gradska uprava potruditi preko Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa da se proširi tržište za firme koje to žele i imaju kapacitet da plasiraju svoje kvalitetne proizvode na tržište EU i širom svijeta.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Forto i Čubrilović: Šćepan Polje prioritet

Izgradnja mosta i pristupnih cesta prema graničnom prelazu Hum – Šćepan Polje zajednički je prioritet,…

29.09.2023 Vijesti

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti