Košarac: Omogućiti nesmetan izvoz na graničnim prelazima sa Hrvatskom

05.07.2021 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac zatražio je danas od Mješovite komisije za praćenje Ugovora o graničnim prelazima između BiH i Hrvatske da uvaži stavove izvozno orijentisanih poljoprivrednika iz Republike Srpske i Federacije BiH u vezi sa mogućnošću produženja radnog vremena fitosanitarnih inspektora i definisanjem graničnih prelaza na kojima se može vršiti izvoz.

On je upozorio da su u jeku poljoprivredne ljetne sezone domaći izvozno orijentisani poljoprivrednici suočeni sa problemom plasmana proizvoda u EU zbog sporih kontrola na graničnim prelazima sa Hrvatskom.

“Hrvatska je ponovo uvela radno vrijeme fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima od 7.00 do 15.00 časova radnim danima, što je nedovoljno za kontrolu kamiona iz BiH. Usljed ograničavanja brzine prolaska robe iz BiH i višečasovnog čekanja na graničnim prelazima, naši poljoprivrednici imaju problem sa poštovanjem ugovorenih rokova za isporuku robe i moraju plaćati penale na kašnjenje”, upozorio je Košarac.

S tim u vezi, on je zatražio od Mješovite komisije da u što hitnijem roku razmotri prijedlog za usaglašavanjem rada fitosanitarnih inspektora na graničnim prelazima između BiH i Hrvatske po uzoru na isti period prošle godine, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine.

“Isti problem sa Hrvatskom imali smo i prošle godine u periodu kada je posebno zastupljen izvoz svježih proizvoda iz BiH. Vodeći računa o zaštiti domaće proizvodnje, insistirao sam na produženju radnog vremena fitosanitarnih inspektora radnim danima od 7.00 do 19.00 časova, te rada subotom od 7.00 do 15.00 časova, što je hrvatska strana uvažila”, naglasio je Košarac.

On je istakao da plasman domaćih proizvoda na tržište EU dodatno otežava činjenica da su odlukom hrvatske strane za izvoz proizvoda iz BiH namijenjena samo dva granična prelaza, Gradiška – Stara Gradiška i Bijača – Nova Sela.

Zbog toga je, kako je naveo, neophodno u punom kapacitetu obezbijediti primjenu ugovora između BiH i Hrvatske, kojim su za međunarodni cestovni promet putnika i robe, te za promet voća i povrća koje podliježe kontroli usklađenosti s tržišnim standardima i utvrđivanju zdravstvene ispravnosti proizvoda, definisani granični prelazi Orašje-Županja, Izačić-Ličko Petrovo Selo, Gorica-Vinjani Donji, te Ivanica-Gornji Brgat.

“Želimo da otvorimo sve granične prelaze za izvoz u skladu sa postojećim ugovorom između BiH i Hrvatske da bismo domaćim izvozno orijentisanim poljoprivrednicima olakšali posao, skratili vrijeme čekanja na graničnim prelazima, a time i dodatne troškove”, istakao je Košarac.

On je izrazio opredjeljenje za nastavak izgradnje i jačanja privrednih odnosa i ekonomske saradnje sa susjednom Hrvatskom, uz poštivanje postojećih ugovora i sporazuma.

“U potpunosti podržavam stavove domaćih poljoprivrednika, jer ograničavanje brzine prolaska robe iz Republike Srpske i Federacije BiH ugrožava domaću proizvodnju. Ukoliko njihovi zahtjevi ne budu uvaženi, spreman sam otići u Zagreb i sa predstavnicima Vlade Hrvatske otvoreno razgovarati o ovom problemu”, zaključio je Košarac.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti