Košarac: Podrška projektu planiranja lokalnog privrednog i ruralnog razvoja

27.12.2022 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac istakao je da bi u prvom kvartalu 2023. godine trebala početi dodjela grantova lokalnim zajednicama prema programu tehničke saradnje “Podrška planiranju lokalnog poljoprivrednog i ruralnog razvoja”.

Košarac je pozdravio opredjeljenje Savjeta ministara i Predsjedništva BiH da podrže potpisivanje projektnog sporazuma sa Organizacijom UN za hranu i poljoprivredu /FAO/ u vezi sa implementacijom tog programa.

On je naveo da je ovaj projekat usmjeren na poboljšanje održivog upravljanja prirodnim resursima i poboljšanje ekonomske dobrobiti ruralnih zajednica kao rezultat ciljanih intervencija javnog sektora i izdataka u vezi sa ruralnim razvojem i poljoprivredom, a njegova vrijednost je 220.000 dolara.

Projekat će biti realizovan u sedam opština u Republici Srpskoj, i to u Gackom, Rogatici, Rudom, Višegradu, Foči, Osmacima i Zvorniku, dok će se u Federaciji BiH projekat realizovati u Unsko-sanskom kantonu i gradu Bihaću, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa.

Košarac je naveo da će ove lokalne zajednice nakon završetka projekta dobiti dokument koji će biti putokaz za razvoj poljoprivrede i ruralnih područja.

– Važno je istaći da se već krenulo sa realizacijom projektnih aktivnosti, tako da su u prvoj fazi urađene prve verzije lokalnih strategija za poljoprivredu i ruralni razvoj, koje su trenutno na tehničkoj kontroli i očekuje se da će biti finalizovane početkom naredne godine – rekao je Košarac.

On je istakao da je u toku druga faza projekta, u okviru koje FAO analizira lanac vrijednosti u svim opštinama, nakon čega će biti izrađena lista prioriteta prema svakom prepoznatljivom lancu u lokalnoj zajednici, te dodao da bi dodjela grantova trebala početi u prvom kvartalu 2023. godine.

– Naš cilj je da ovaj projekat bude osnov za budući uspješan razvoj i pozitivne promjene u ovim lokalnim zajednicama – istakao je Košarac.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti