Košarac: Predat upitnik za izvoz mesa u Saudijsku Arabiju

19.03.2022 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac saopštio je da je BiH predala odgovore na Upitnik za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

Košarac je naveo da je Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u saradnji sa Kancelarijom za veterinarstvo BiH i nadležnim entitetskim ministarstvima aktivno radilo na ispunjavanju Upitnika i uspješno okončalo taj posao.

On je istakao da se u narednoj fazi očekuje odgovor nadležnih organa iz Saudijske Arabije, nakon što se prethodno izvrši neophodna analiza dostavljenih odgovora iz BiH, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

“Upitnik je važan ne samo u pogledu mogućnosti izvoza crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa, nego i zbog većeg obima spoljnotrgovinskog prometa meda u Saudijsku Arabiju”, istakao je Košarac.

On je podsjetio da je ranije odobren izvoz meda u Saudijsku Arabiju, ali da je ispunjavanje ovog upitnika bio uslov da se proširi lista odobrenih izvoznika meda iz BiH na saudijsko tržište.

Prema njegovim riječima, otvaranje tržišta Saudijske Arabije dobra je prilika i dodatni podsticaj za razvoj domaćih poljoprivrednih kapaciteta, zbog čega je potrebno uložiti maksimalne napore u realizaciji ovog cilja.

“Očekujemo da će Saudijska Arabija uskoro pozitivno odgovoriti na naš zahtjev. Naša bazna politika je da kontinuirano radimo na otvaranju novih tržišta kako bismo doprinijeli unapređenju poslovanja i povećanju obima spoljnotrgovinske razmjene domaćih proizvoda”, poručio je Košarac.

On je izrazio zahvalnost Kancelariji za veterinarstvo BiH i drugim nadležnim entitetskim tijelima, koja su aktivno radila na popunjavanju odgovora iz Upitnika za izvoz crvenog mesa, mesa peradi i prerađevina od mesa u Saudijsku Arabiju.

“Uvjeren sam da će naši zajednički napori doprinijeti pozitivnom ishodu za domaći poljoprivredni sektor”, rekao je Košarac.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti