Košarac sa grčkim ministrima o jačanju privredne saradnje

03.06.2021 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac pozdravio je odluku grčkih vlasti o otvaranju granica za državljane BiH, što je rezultat dogovora predsjedavajućeg i srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika i premijera Grčke Kirijakosa Micotakisa.

Košarac je izrazio zahvalnost vlastima i narodu ove prijateljske zemlje na donacijama i medicinskoj pomoći u borbi protiv pandemije virusa korona.

Košarac se sastao danas u Atini u odvojenim susretima sa grčkim ministrom razvoja i investicija Adonisom Georgijadisom i ministrom poljoprivrednog razvoja i hrane Spiliosom Livanosom, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara.

Košarac je informisao sagovornike da su EU integracije glavni spoljnopolitički cilj BiH i da o tom pitanju postoji unutrašnji konsenzus, te zahvalio za podršku koju Grčka pruža zemljama zapadnog Balkana na evropskom putu.

Tokom sastanaka na ministarskom nivou istaknuto je da su BiH i Grčka prijateljske zemlje bez otvorenih pitanja.

Sagovornici su konstatovali da su bilateralni odnosi dobri, te da postoji mnogo mogućnosti za njihovo dalje jačanje, posebno u oblasti ekonomije i turizma.

U saopštenju se dodaje da je naglašeno da diplomatske aktivnosti, uz postojeće bilateralne sporazume, mogu značajno doprinijeti poboljšanju spoljnotrgovinske razmjene i unapređenju grčkih investicija u Republici Srpskoj i Federaciji BiH (FBiH).

Na sastanku ministra Košarca i ministra Georgijadisa ukazano je na potrebu da se u narednom periodu organizuje biznis forum grčkih i privrednika iz Republike Srpske i FBiH, s ciljem razmjene iskustava i afirmacije privrednih grana koje su interesantne za potencijalne grčke investitore, poput energetike, turizma i trgovine.

Razgovarano je i o mogućnostima učešća grčkog kapitala u izgradnji slobodnih zona u Republici Srpskoj i FBiH.

Ministri su ocijenili da bi pokretanje avio-linije na relaciji Banjaluka-Atina ili Sarajevo-Atina bilo dobra osnova za unapređenje investicija i privrednih veza između BiH i Grčke.

Košarca je razgovarao i sa ministrom poljoprivrednog razvoja i hrane Grčke Spiliosom Livanosom sa kojim se saglasio da u narednom periodu zajednički rade na potpisivanju sporazuma dva ministarstva u oblasti poljoprivrede, prehrane, ruralnog razvoja i šumarstva.

Cijeneći ustavne nadležnosti, kao i razvojni poljoprivredni potencijal Republike Srpske i FBiH, Košarac je ukazao na značaj saradnje sa Grčkom, koja je u EU prepoznatljiva po poljoprivrednoj proizvodnji, posebno proizvodnji voća i povrća, te maslinovog ulja.

Na sastanku je ukazano na potrebu jačanja spoljnotrgovinske razmjene između BiH i Grčke, posebno kada je u pitanju mogućnost izvoza crvenog mesa i mliječnih proizvoda iz BiH na grčko tržište.

Košarac je naglasio da je važno omogućiti domaćim proizvođačima izvoz na tržište ove prijateljske zemlje, nakon što BiH i EU usaglase potrebne sertifikate.

Grčka strana izrazila je spremnost da pomogne BiH prilikom usklađivanja domaće legislative sa standardima EU, kao i da podijeli znanja i iskustva, s obzirom na činjenicu da je ova zemlja prva na listi zemalja članica EU kada je u pitanju registracija poljoprivrednih proizvoda pod zaštićenim geografskim porijeklom i geografskom oznakom.

Košarac je najavio da će po povratku iz Grčke organizovati sastanak sa entitetskim ministrima nadležnim za poljoprivredu, na kojem će biti riječi o rezultatima današnjeg sastanka i unapređenju saradnje sa grčkom stranom u ovoj oblasti.

Livanos je prihvatio poziv Košarca da u predstojećem periodu posjeti BiH, kako bi zajedno sa nadležnim ministrima iz Republike Srpske i FBiH definisali politike i sve modele buduće saradnje sa Grčkom.

Današnjim sastancima na ministarskom nivou prisustvovala je i ambasador BiH u Grčkoj Milica Ristović Krstić.

Košarac će u okviru radne posjete Grčkoj učestvovati na 66. sastanku Komisije za Evropu Svjetske turističke organizacije UN. Na marginama ovog samita Košarac će se sastati i sa ministrima turizma Grčke i Saudijske Arabije.

Radnu posjetu Grčkoj Košarac je započeo obilaskom Predstavništva Republike Srpske u Solunu, navedeno je u saopštenju.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti