Košarac sa Momirovićem: “Banjaluka Expo 2024” ozbiljna šansa za privrednike

29.03.2024 Vijesti

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara BiH i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac razgovarao je danas u Beogradu sa ministrom trgovine Srbije Tomislavom Momirovićem.

U fokusu razgovora bilo je učestvovanje delegacije Srbije na predstojećem Međunarodnom sajmu privrede “Banjaluka Expo 2024”.

Republika Srbija je zemlja partner ovogodišnjeg međunarodnog sajma u Banjaluci, čiji je pokrovitelj predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Košarac izrazio je zahvalnost Momiroviću i privrednicima iz Srbije koji će učestvovati na ovom važnom događaju u Banjaluci, koji će biti održan od 3. do 5. aprila.

– Zahvaljujući organizaciji međunarodnog sajma privrede, kao i energetskih samita u Trebinju i Banjaluci, Srpska je postala prepoznatljiva kao regionalni centar za diskusije o važnim pitanjima u ovim sektorima – naglasio je Košarac.

Momirović kaže da je počastvovan što će imati priliku da otvori Međunarodni sajam u Banjaluci sljedeće nedjelje i na panelu da predstavi potencijale za dodatno unapređenje ekonomskih odnosa sa BiX.

– Najvažnije je da ćemo predstaviti Srbiju na međunarodnom planu, ne samo kao centar regiona nego i kao važnu i prepoznatljivu destinaciju u ovom dijelu Evrope – rekao je Momirović.

Na sastanku je bilo riječi i o organizaciji međunarodne izložbe EXPO 2027 u Beogradu.

– Činjenica da je Beograd domaćin najznačajnije svjetske izložbe najbolje govori o ozbiljnosti i odgovornosti politike rukovodstva Srbije na međunarodnom planu. Sa aspekta spoljnotrgovinske politike, definitivno je EXPO 2027 među najvećim uspjesima Srbije, pored Ugovora o slobodnoj trgovini sa NR Kinom – naglasio je Košarac.

On je naveo da EXPO 2027 predstavlja ozbiljnu šansu koju privrednici iz Srpske i FBiH treba da iskoriste za prezentaciju i promociju privrednih kapaciteta Srpske i FBiH. Naglašeno je da će model nastupa privrednika iz Srpske i FBiH na EXPO 2027 u Beograu biti predmet usaglašavanja u narednom periodu.

Ministri Košarac i Momirović razgovarali su i o impelemtaciji sporazuma u okviru Trilateralnog trgovinskog komiteta BiH – Srbija – Turska, kao i o saradnji u okviru CEFTA Sporazuma.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti