Košarac: Strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja u završnoj fazi

09.11.2023 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao je da je strategija poljoprivrednog i ruralnog razvoja u završnoj fazi i da je usaglašena sa nadležnim entitetskim ministarstvima.

– Vrijeme je da poljoprivrednici Republike Srpske i Federacije BiH mogu da povlače sredstva evropskih fondova za razvoj primarne poljoprivredne proizvodnje i prerađivačkih kapaciteta – rekao je Košarac.

On je najavio sastanke sa zemljama u regionu kako bi se odabrao najprihvatljiviji model uz vidljivost ustavnih nadležnosti Srpske i FBiH.

– Intenzivno radimo i na pravilniku koji proizilazi iz Zakona o organizaciji tržišta vina kako bismo u sektoru poljoprivrede to pitanje uredili – rekao je Košarac novinarima u Sarajevu nakon sjednice Savjeta ministara.

On je podsjetio da je Ministartavo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara prije godinu i po dana pokrenulo inicijativu da se izvrši popis u poljoprivredi.

– Treba nam zvanični validni bilans kako bismo kreirali buduća rješenja – rekao je Košarac.

On je istakao da se u sektoru energetike spremno pristupa određenim zakonima koji, kako kaže, donose implementaciju obaveza iz drugog i trećeg energetskog paketa.

– Odluku o kvalitetu nafte i naftnih derivata smo predlagali Generalnom sekretarijatu, što znači da ispunjavamo gotovo posljednji uslov kako bi BiH pristupila Svjetskoj trgovinskoj organizaciji – rekao je Košarac i dodao da predstoje bilateralni razgovori sa predstavnicima Ruske Federacije.

On je istako da je veoma važno i što su obavljene konsultacije kada je riječ o energetskom klimatskom planu za BiH do 2050. godine.

Košarac je rekao da još treba raditi na nekim reformskim zakonima kada je u pitanju veterinarstvo, hrana, kao i bezbjednost hrane.

On je napomenuo da je veoma bitno da bilo koji političar iz FBiH ne zaustavlja projekte važne za Republiku Srpsku, ističući da političke predrasude usporavaju ekonomske projekte.

– Imamo zastoje kada je u pitanju istočna interkonekcija. Imamo pokušaj zaustavljanja Hidroelektrane `Buk Bijela`, a zaboravlja se činjenica da je Republika Srpska ponudila BiH da se uključi u zajedničke energetske projekte sa Srbijom i Srpskom. Mi nismo skloni da blokiramo projekte u FBiH – rekao je Košarac.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti