Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

12.06.2024 Vijesti

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija u kojima smanjeno zagađivanje predstavlja imperativ.

Otvarajući Međunarodni forum “Vodonik u saobraćaju i industriji” na Јahorini, Košarac je rekao da održavanje ovog skupa potvrđuje da je Republika Srpska mjesto dijaloga o savremenim temama.

“Nije Јahorina bez razloga izabrana za mjesto održavanja foruma jer želimo da afirmišemo rezultate menadžmenta Olimpijskog centra i politike Vlade Republike Srpske u jačanju kapaciteta Јahorine kao lidera u zimskom turizmu”, rekao je Košarac.

On je naveo da je važno adekvatnom politikom sačuvati sve ono što priroda daruje.

Košarac je ukazao da su forum i prva ekološka vožnja u BiH, koja mu je prethodila, dobra prilika da se promoviše rad na definisanju zelenih ekoloških politika, uz poštovanje svih međunarodnih sporazuma koje je BiH potpisala, poput Zelene agende, Sofijske deklaracije i Ugovora o uspostavljanju Energetske zajednice.

On je istakao da se time želi pružiti jasan doprinos ne samo uvođenju evropskih standarda koji su često uslovljeni različitim političkim konotacijama, nego i očuvanju prirode.

– Nećemo stati na ovom nego ćemo na temelju iskazanih iskustava u ovom sektoru i sa lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, te sa nadležnim ministarstvima definisati određene projekte, te se pored sredstava lokalnih zajednice osposobiti da apliciramo na važne međunarodne projekte, prije svega, Zeleni klimatski fond i druge fondove koji nam mogu biti na raspolaganju kako bi ušli u realizaciju ekoloških politika – rekao je Košarac.

On je napomenuo da je neophodno obezbijediti da mala i srednja preduzeća budu konkurentna na evropskom i drugom tržištu, ističući da su za to neophodne reforme.

– Kroz našu participaciju u Energetskoj zajednici činimo ozbiljen iskorake na tome da primjenimo sve standarde kada je riječ o obnovljivim izvorima energije. Razmišljamo o transformaciji određenih pogona koji koriste fosilna goriva. U budućem periodu želimo da snažno ohrabrimo mala i srednja preduzeća na tu vrstu transformacije, odnosno korišetenje obnovljivih izvora energije – rekao je Košarac.

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara najavio je i izradu studije “Uticaj klimatski promjena na zimski turizam – praksa BiH” za koju su angažovani eksperti i čiji će rezultati biti predstavljeni u julu.

Radniša Nunić, menadžer firme “Vortington industriz”, koja je jedan od organizatora foruma na Јahorini, zahvalio je na podršci Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, te izrazio nadu da će ovaj forum i prva vožnja autobusom sa nultom emisijom ugljen-dioksida biti početna tačka sa koje će se dalje razvijati tehnologije i njihova upotreba u BiH, ali i proizvodnja vodonika.

Šef Predstavništva Republike Srpske u Austriji Mladen Filipović izrazio je zadovoljstvo što se prvi forum ove vrste održava baš u Srpskoj, ističući značaj toga da u njegom radu učestvuju visokorangirani svjetski stručnjaci.

– Kontakti su omogućeni aktivnostima Predstavništva Republike Srpske u Austriji i djelovanjem dijaspore, posebno u privrednom smislu. To je jedan od fokusa Vlade Republike Srpske i Predstavništva u Austriji. Uspjeli smo kroz saradnju sa Austrijskom privrednom komorom, našim institucijama i privrednicima da dovedemo ovdje značajnu konferenciju koja se održava u cijeloj Evropi – rekao je Filipović.

On je istakao da bi uz podršku institucija Republike Srpske i BiH trebao biti stvoren ambijent za korištenje obnovljivih izvora energije i njihovu proizvodnju.

Forum na Јahorini dio je projekata DŽIVE i DŽIVE dva koji su započeli u januaru 2017. i januaru 2018. godine.

U okviru ovog projekta 310 autobusa sa gorivnim ćelijama sa nultom emisijom biće raspoređeni u 17 evropskih gradova i regiona, što je najveća implementacija u Evropi do danas.

Na Forumu na Јahorini je prvi put otvoren dijalog o najčišćoj pogonskoj energiji i izuzetnim efektima njene primjene.

Naglašen je i značaj primjene čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija u kojima smanjeno zagađivanje predstavlja imperativ.

U okviru Foruma organizovana je probna vožnja autobusom na pogon vodonika od Istočnog Sarajeva do Јahorine u kojoj su učestvovali ministar Košarac, Filipović, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Miroslav Vujičić, načelnik opštine Trnovo Dragomir Gagović, te srpski reprezentativac i svjetski šampion u džudou Nemanja Majdov.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti