Košarac: Za tursko tržište obezbijeđeno 1.000 tona goveđeg mesa

14.03.2023 Vijesti

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac rekao Srni da je krenuo izvoz goveđeg mesa iz BiH u Tursku, te da je obezbijeđeno ukupno 1.000 tona goveđeg mesa na tursko tržište, s tim da će se ovaj proces vršiti po fazama.

– To je dobra informacija s obzirom na to da privrednici iz Republike Srpske i Federacije BiH imaju mogućnost da izvezu svoje proizvode na tursko tržište. Doprinos tome jeste i potpisivanje ugovora o slobodnoj trgovini između BiH i Turske, kao i dobri bilateralni odnosi – rekao je Košarac.

Prema njegovim riječima, procijenjeno je da treba nastaviti sa izvozom goveđeg mesa i sa aspekta eventualnih viškova u primarnoj proizvodnji.

– I u ovom i u prošlom mandatu insistiramo na tome da u tom spoljnotrgovinskom poslu moraju da jednako budu zastupljene kompanije i iz Republike Srpske i FBiH i od toga nećemo odstupiti – poručio je Košarac.

On je izrazio uvjerenje da su u BiH prepoznate sve politike koje dolaze iz Republike Srpske u vezi sa razvojem agrarnog sektora, kao i da će institucije BiH to i prepoznati.

Prema njegovim riječima, regionalna saradnja veoma je značajna za BiH i njene odnose sa Turskom, pri čemu je podsjetio da je Turska prva reagovala kada je BiH trebalo da bude pružena podrška nabavci mineralnog đubriva za domaće poljoprivrednike.

Košarac je potvrdio da je Republika Srpska spremna da omogući dogovorenih 50 odsto izvoza goveđeg mesa u Tursku, odnosno 500 tona, jer za to postoje proizvodni kapaciteti, uz puno ispunjavanje veterinarskih uslova i fito standarda.

Prema njegovim riječima, Vlada Republike Srpske je to davno prepoznala i njena podrška poljoprivrednicima iz Srpske je neupitna, što se posebno odnosi na bijeljinsku kompaniju ZP komerc.

Košarac je istakao da su nadležne institucije u Republici Srpskoj izuzetno posvećene unapređenju i zaštiti domaće poljoprivredne proizvodnje, kao i da su te politike veoma vidljive na planu ublaživanja globalnih ekonomskih izazova i kriza.

On je podsjetio da je iz budžeta Srpske za podsticaj poljoprivredi izdvojeno oko 180 miliona KM, pri čemu je jasno vidljiva želja da se za domaće stanovništvo obezbijedi dovoljna količina zdrave i kvalitetne hrane, ali da se stvore uslovi i za izvoz na treća tržišta.

Košarac je ponovio da u konkretnom slučaju izvoza goveđeg mesa u Tursku uslugu klanja stoke vrši kompanija iz Bijeljine ZP komerc.

– ZP komerc je godinama vršio spoljnotrgovinski promet sa Turskom. Ponosni smo na činjenicu da je ova firma iz Republike Srpske prepoznata i etablirana kod nadležnih turskih inspektora kao kompanija koja na na kredibilan način i u skladu sa standardima obavlja posao – podsjetio je Košarac.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti

Na policama marketa sve više domaćeg povrća (VIDEO)

Na policama marketa sve je više domaćeg povrća. Iako su cijene i dalje relativno visoke domaći povrtari, kažu da su…

15.07.2024 Vijesti

Raspisan poziv za dodjelu podsticaja za razvoj poljoprivredne proizvodnje

Centar za razvoj poljoprivrede i sela Banjaluka raspisao je javni poziv za dodjelu podsticajnih sredstava za razvoj…

11.07.2024 Vijesti

Banjsko-rekreativni centar Srpske Toplice biće pušten u rad nakon enterijerskog opremanja

Banjsko-rekreativni centar Srpske toplice u Banjaluci biće pušten u rad nakon pribavljanja dokumentacije i…

10.07.2024 Vijesti