“Kosmos” u plusu uprkos globalnim problemima

22.01.2024 Vijesti

Uprkos svim poteškoćama i problemima koji prate poslovni ambijent i kretanja u svjetskoj ekonomiji vazduhoplovni zavod “Kosmos” iz Banjaluke nastavio je trend pozitivnog poslovanja te je prošle godine ostvario dobit u iznosu od oko 200.000 maraka.

Direktor “Kosmosa” Dušan Vještica rekao je “Glasu Srpske” da je to sedma godina zaredom da poslovanje završavaju u plusu te će nastojati da ove godine postignu još bolji rezultat, iako će, po svemu sudeći, biti veoma izazovna.

Poslovni rezultat bi, istakao je Vještica, bio mnogi bolji da nije bilo problema na globalnom nivou koji su otežali poslovanje u smislu nabavke robe i usluga, posebno kad je riječ o rezervnim dijelovima u dijelu naoružanja i vojne opreme.

– Naša višegodišnja praksa je da 40 odsto poslova vezujemo za namjensku industriju, a ostatak za civilno tržište. Unazad nekoliko godina za Austriju i Njemačku radimo različite metalne konstrukcije, a prisutni smo i na domaćem tržištu – kazao je Vještica.

Dodao je da se, uprkos svim naporima, ovo preduzeće nikako ne može izvući iz naslijeđenog duga.

– Po dolasku sam naslijedio 24,5 miliona maraka tuđih obaveza. Od ukupnog iznosa za ovih nekoliko godina uspjeli smo da servisiramo oko 10,5 miliona KM i to onih najkritičnijih obaveza koje su prve dospjele – rekao je Vještica.

Prema njegovim riječima, plan restruktuiranja ovog preduzeća traje do 2030. godine.

– Po nekom dinamičkom planu ispunjavamo te obaveze, ali to značajno opterećuje redovno poslovanje. Svjedoci smo da mnoge kompanije u ovim otežanim uslovima ne mogu da servisiraju obaveze u redovnom poslovanju, pored kojeg mi imamo i finansijski teret – kazao je Vještica.

Vlada Srpske je, kao vlasnik 100 odsto kapitala ovog preduzeća, donijela odluku da se izvrši restruktuiranje obaveza fondova Srpske i zadužila Poresku upravu i Investiciono-razvojnu banku (IRB) RS.

– Sačinili smo program finansijskog restruktiranja i dostavili IRB-u RS, koja bi vrlo brzo trebalo da iznese konačno mišljenje, na osnovu kojeg bi Vlada RS mogla donijeti odluku o pretvaranju obaveza fondova u kapital društva. To bi nam značajno rasteretilo poslovanje, finansijsku poziciju i slično. Na taj način bi, između ostalog, obaveze prema zaposlenim iz prethodnog perioda prema Fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje (PIO) RS bile u potpunosti zatvorene i radnici, koji ispunjavaju uslove i žele, bi se mogli penzionisati – naglasio je Vještica.

U “Kosmosu”, ističe on, trenutno radi blizu 100 radnika, među kojima ima i penzionera koji su angažovani na različitim projektima.

– Što se tiče plata više ne kasne. Uspjeli smo čak da radnicima u decembru uplatimo i akontacije za tekući mjesec, jer smo priveli godinu kraju i naplatili potraživanja – kazao je Vještica.

Protesti

Dušan Vještica je kazao da im trenutno dodatnu brigu unose problemi u Njemačkoj, gdje protesti poljoprivrednika danima traju.

– Sa jednim njemačkim kupcem, sa kojim smo imali skoro milion KM prometa, lani smo dogovorili nastavak saradnje i za ovu godinu. Međutim, protesti u Njemačkoj pomrsili su naše planove i realizacija dogovorenih poslova još nije otpočela, iako je trebalo – rekao je Vještica.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti