Kreće izrada dokumentacije za brzi put Bijeljina-Sokolac

30.05.2024 Vijesti

Predstavnici preduzeća Autoputevi Republike Srpske i kineske Šandung (Shandong) grupe za međunarodnu ekonomsku i tehničku saradnju potpisali su juče u Banjaluci ugovor o saradnji u izradi tehničke dokumentacije za projekat izgradnje brzog puta Bijeljina – Zvornik – Milići – Han Pijesak – Sokolac.

Vršilac dužnosti izvršnog direktora za tehničke poslove Autoputeva Slobodan Stanarević izjavio je da se kineski partneri obavezuju da će po izradi, tehničku dokumentaciju donirati Autoputevima.

– Ovaj ugovor je plod inicijative direktora Autoputeva Nedeljka Ćorića, kao i odličnih odnosa sa kineskim partnerom, kompanijom koja je već godinama prisutna u Republici Srpskoj i koja je koncesionar na izgradnji auto-puta Banjaluka-Prijedor – rekao je Stanarević Srni.

Prema njegovim riječima, izrada tehničke dokumentacije preduslov je da se krene u realizaciju projekta izgradnje putne mreže na istočnom dijelu Republike Srpske, što je jedan od prioriteta Autoputeva.

– Strateškim dokumentima Republike Srpske, samim tim i preduzeća, predviđena je izgradnja oko 400 kilometara brzih puteva u Srpskoj i to na nekoliko ključnih pravaca. Donacija kineskih partnera nam je izuzetno značajna, jer nas dovodi na korak bliže ostvarenju planiranog – dodao je Stanarević.

Stanarević je naveo da će nakon izrade tehničke dokumentacije početi istražni radovi na dionici Bijeljina-Zvornik, te konačno određivanje trase.

– Ovaj put imaće ogroman značaj za Bijeljinu i Zvornik, ali i privredu cijele regije Birač. Svaki novi kilometar modernih saobraćajnica značajno poboljšava kvalitet putne komunikacije unutar Srpske, ali i njeno povezivanje sa okruženjem – naglasio je Stanarević.

Predstavnik kineskog partnera Lju Žučeng naglasio je da je današnje potpisivanje ugovora od izuzetnog značaja, ne samo za ovu grupaciju, već i za Republiku Srpsku uopšte.

– Otvorili smo vrata ka sljedećoj fazi, a to je projektovanje brzog puta Bijeljina-Sokolac. Ovaj put će predstavljati žilu kucavicu istočnog dijela Republike Srpske i donijeće korist u mnogim sferama – rekao je Lju.

On je dodao da će put omogućiti brži i sigurniji saobraćaj, doprinijeće razvoju privrede i turizma i biće spona sa Srbijom, saopšteno je iz Autoputeva.

– Zadovoljstvo nam je što smo dio ovakvog strateškog projekta, te što unapređujemo infrastrukturu i razvoj Srpske – naveo je Lju.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti