Krenula “zelena” transformacija BiH

09.05.2022 Vijesti

Interes javnosti i privrednih subjekata za izgradnju objekata za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora sve je veći.

Velike kompanije poput Elektroprivrede BiH investiraju stotine miliona maraka u hidroelektrane i vjetroparkove, dok privatne kompanije i pojedinci sve češće odlučuju instalirati solarne panele na krovove vlastitih kuća ili pogona.

Kada se saberu investicije koje planiraju velike kompanije, poput svih elektropriveda u BiH, kao i one privatnih firmi, malih poduzetnika i građana, onda se može zaključiti da će ovo biti najveće polje investiranja u BiH u narednih nekoliko godina. Ove investicije mogle bi promijeniti energetsku sliku BiH, ali ujedno utjecati i na ekonomski razvoj zemlje.

Iz Elektroprivrede BiH za BiznisInfo je potvrđeno da raste interes za ovom vrstom proizvodnje energije.

Kako su rekli, u prva četiri mjeseca ove godine, udio u proizvodnji hidroelektrana i Vjetroparka “Podveležje” u sistemu JP Elektroprivreda BiH (obnovljivi izvori energije) iznosio je oko 25 odsto.

No, taj bi se omjer uskoro mogao promijeniti zahvljujući najavljenim investicijama od gotovo pola milijarde KM.

“Planom poslovanja JP Elektroprivreda BiH za  period 2022-2024.godina, za obnovljive izvore energije predviđeno je ulaganje 434,2 miliona KM, odnosno 36,1 posto od ukupnih ulaganja”, rečeno je iz ove kompanije.

Osim vlastitih investicija, primjećuju interes i šire javnosti za učešće u ovim projektima, npr. kada je riječ o individualnim investicijama poput postavljanja solarnih panela na privatne objekte.

“U posljednje tri godine zabilježen je značajan  porast zahtjeva za izdavanje elektroenergetskih saglasnosti za priključenje solarnih elektrana na elektrodistributivnu mrežu JP Elektroprivreda BiH i u konačnici priključenje samih objekata”. kazali su za isti portal.

Da interes za individualnim postrojenjima ove vrste raste potvrdili su i iz Regulatorne komisija za energiju u Federaciji Bosne i Hercegovine (FERK).

“U periodu od 1. januara do 29. aprila ove godine u Federaciji BiH izdano je 116 dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju (OIE) te još 21 dozvola za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenjima.U odnosu na prošlu godinu može se vidjeti da je porastao interes za izgradnju elektrana snage 23 kW”, rečeno je iz FERK-a.

Primjer kompanije koja je uspješno, barem djelimično, prešla na “zelenu energiju” je tešanjski gigant “Madi”. Oni su postali vlasnik najveće solarne elektrane namijenjene za vlastite potrebe. Pomoć u realizaciji ovog višestruko važnog projekta za “Madi”, ali i širu zajednicu pružena je kroz projekat EU4AGRI.

Neizvjesnost izazvana globalnom pandemijom i otežani procesi rada bili su dodatni podsticaj za ovu kompaniju da se upusti u novu investiciju, jedinstvenu u BiH.

Riječ je o izgradnji postrojenja za proizvodnju električne energije putem energije iz sunca. Ovaj je pogon napravljen isključivo za njihove potrebe i najveći je projekat u BiH za ovu namjenu.

Solarni paneli postavljeni su na površini od 5.500 kvadratnih metara i oni će omogućiti proizvodnju dovoljne količine električne energije kojom će “Madi” zadovoljiti oko 15 posto svoje ukupne potrošnje.

Na ovaj način, kompanija će smanjiti svoje troškove, osigurati nesmetan proces proizvodnje, ali i određeni nivo samoodrživosti.

Još jedan primjer usklađivnja sa novim vremenima je kompanija Hifa Oil – najveći privatni distributer nafte i naftnih derivata u BiH koji je ušao u “biznis budućnosti”, odnosno izgradnju solarnih elektrana.

Između ostalog, nedavno su potpisali ugovor o izgradnji solarne elektrane po sistemu “ključ u ruke” sa kompanijom Swisslion Takovo. Elektrana će biti instalirana na površini od preko 20.000 m2. Godišnja proizvodnja solarne elektrane će biti veća od 5.000 MWh.

Kompanija se, prema svemu sudeći, polako priprema za svijet bez fosilnih goriva i želi osigurati uspješno poslovanje i u budućnosti.

Inače, nisu samo kompanije prepoznale važnost ovakve vrste investicija, već i neke finansijske institucije.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Počinje novi sistem fiskalizacije u Srpskoj

Poreska uprava Republike Srpske objavila je danas Javni poziv za podnošenje zahtjeva za pokretanje postupka inicijalne…

17.04.2024 Vijesti

Dodik: Srpska partner vrijedan pažnje, Kina to prepoznaje

Republika Srpska je partner vrijedan pažnje i to prepoznaje i Kina sa kojom je radila novu dobojsku bolnice i koja će…

17.04.2024 Vijesti

Sajam privrede u Mostaru: “Srbija će uvijek dati doprinos većoj i boljoj saradnji”

U Mostaru je počeo 25. Međunarodni sajam privrede. Uz predsjednike Srpske i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić,…

16.04.2024 Vijesti

Njemačka firma u Laktašima dograđuje proizvodni pogon

Njemačko preduzeće u Laktašima Technics Programme Engineering d.o.o. podnijelo Gradskoj upravi Laktaši zahtjev za…

16.04.2024 Vijesti