Kubanci i Nepalci dolaze raditi u Republiku Srpsku

02.06.2022 Vijesti

Narodna skupština RS je u srijedu po hitnom postupku raspravljala o Prijedlogu zakona o dopunama Zakona o zapošljavanju stranih državljana, kojim bi, za razliku od postojećeg rješenja, stranom državljaninu trebalo da bude priznato i ljekarsko uvjerenje iz zemlje iz koje dolazi.

Saša Trivić, predsjednik Udruženja unije poslodavaca RS, kazao je za “Nezavisne” da odavno nedostaje radne snage na našem tržištu, i to uglavnom u građevini, poljoprivredi, ali i turizmu.

“Ovi sektori su trenutno u najvećoj krizi, mislim da je trenutno potrebno od 5.000 do 10.000 radnika kako bi bile zadovoljene sve potrebe, ali mi smo od Vlade RS tražili da izda još 1.200 radnih dozvola. Od Nove godine do aprila smo potrošili 600 koje su ranije odobrene. Procjene su da bi 1.200 radnih dozvola za početak bilo dovoljno, jer je tržište još nerazvijeno, a efekti bi se mogli očekivati iduće godine, kada vidimo kako će ovo funkcionisati”, objašnjava Trivić.

Dodaje da strane agencije na području Balkana nude radnike iz Indije, Bangladeša, Kube i Nepala.

“U Hrvatskoj trenutno ima oko 100.000 stranih radnika. Kubanci uglavnom rade u restoranima, u Srbiji su zaposleni godinu ili dvije, a evo sada će dolaziti i kod nas. Sadašnjom izmjenom zakona priznalo bi se ljekarsko uvjerenje iz druge države tako da je više administrativna, nego suštinska promjena, ali ipak veoma bitna”, kazao je Trivić.

Duško Milunović, ministar rada i boračko-invalidske zaštite RS, je objasnio da je osnovni razlog zbog kojeg su predložene dopune ovog zakona sadržan u potrebi da se pojednostavi procedura za pribavljanje dokumenata koji se prilažu uz zahtjev poslodavca za izdavanje radne dozvole za rad stranaca i skrati vrijeme izdavanja radne dozvole.

“Pojednostavljene procedure trebalo bi da doprinesu rješavanju nedostatka radne snage u RS”, kazao je, između ostalog, Milunović.

Ekonomista Aleksandar Ljuboja rekao je da se Republika Srpska i Bosna i Hercegovina suočavaju s nedostatkom radne snage.

“Jednim dijelom je ovo opravdano, ali moramo razmišljati šta s našim mladim ljudima i kako zaustaviti odlazak u inostranstvo. Neke promjene moraju da budu i od strane poslodavaca, ali i u obrazovnom i poreskom sistemu, kao i motivaciji da ti ljudi ostanu”, kazao je Ljuboja.

Istakao je da na tržištu ima defiticitarne radne snage u nekim branšama, kao što je građevina, gdje se vidi dolazak stranih radnika.

“Moramo napraviti balans između ove dvije krajnosti, s jedne strane da omogućimo dovoljnu količinu radne snage, ali i da vodimo računa o našoj budućnosti”, pojasnio je Ljuboja.

Udruženje poslodavaca u Federaciji BiH je, zbog nedostatka radne snage, još prije nekoliko godina uputilo inicijativu institucijama o Prijedlogu zakona o ustupanju radnika.

“U zemljama Evropske unije takav zakon već postoji i on doprinosi samo povećanju zaposlenosti”, naveo je Mladen Pandurević, direktor Udruženja poslodavaca FBiH.

Prema njegovim riječima, ova inicijativa nikada nije razmatrana od strane institucija u Federaciji BiH.

“Postoje grupacije i holdinzi u kojima jedan vlasnik ima više pravnih lica, pa u određeno doba godine neki radnici imaju posao u jednoj firmi, dok u drugom dijelu godine oni mogu preći u drugu firmu u slučaju ako nije sezona, ako je neki kvar i ako ne može biti normalan proces proizvodnje. Ovo doprinosi očuvanju radnih mjesta. Njemačka ima najviše ovakvih ugovora, i samo četiri odsto radne snage u ovoj zemlji radi na takav način”, naglasio je Pandurević.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Forto i Čubrilović: Šćepan Polje prioritet

Izgradnja mosta i pristupnih cesta prema graničnom prelazu Hum – Šćepan Polje zajednički je prioritet,…

29.09.2023 Vijesti

Derventski “Unis” ponovo pokreće proizvodnju

Nakon višegodišnjeg zastoja u radu i provedenog stečaja, proizvodnja u Fabrici cijevi “Unis” iz Dervente ove…

28.09.2023 Vijesti

Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među…

28.09.2023 Vijesti

Elektrana u Sokocu dobila saglasnost Elektroprenosa BiH

Načelnik opštine Sokolac Milovan Bjelica rekao je da ga je kompanija Ener stejt obavijestila da je otkupila…

28.09.2023 Vijesti