Lješnici iz BiH na evropskoj trpezi

14.04.2021 Vijesti

Proizvodnja orašastih plodova na domaćim plantažama je u ekspanziji, a da su mnogi u tome prepoznali šansu za dobru zaradu svjedoči podatak da je lani izvoz tih proizvoda povećan za skoro 24 odsto, dok je u plasmanu prednjačio lješnik koji je uprkos pandemiji stigao na evropske trpeze.

Pokazuju to podaci Spoljnotrgovinske komore BiH prema kojima je vrijednost izvoza lješnika, oraha i kestena u prošloj godini iznosila 1,8 miliona maraka, dok je godinu ranije plasman tih proizvoda bio težak 1,4 miliona KM. Najveći rast izvoza, navode u Komori, od čak 18,62 odsto bilježi se kod oljuštenih lješnika, dok je najveći pad od 8,06 odsto zabilježen kod oljuštenih oraha.

Sa druge strane, u prošloj godini zabilježen je pad uvoza orašastih plodova za 0,41 odsto u odnosu na 2019. godinu.

“Pokrivenost uvoza izvozom orašastih plodova u prošloj godini iznosila je 14,5 odsto, dok je u 2019. godini bila 11,6 odsto”,navedeno je u godišnjem izvještaju Spoljnotrgovinske komore BiH.

Među liderima u proizvodnji lješnika u Srpskoj je najmlađi grad, a prema nekim procjenama u Derventi je oko 300 hektara oranica pod ovom biljnom kulturom. Najveći proizvođač je preduzeće “Eko Posavina” koje lješnik uzgaja na oko 170 hektara, a osim toga, pod tom kulturom je i oko 50 hektara oranica u vlasništvu njihovih kooperanata.

“Na 30 hetara zasada prošle godine imali smo oko 40 tona roda, od čega smo nešto više od 30 tona izvezli u jednu firmu u Hrvatsku koja vrši dalju doradu lješnika”, rekao je za “Glas Srpske” tehnolog proizvodnje lješnika u tom derventskom preduzeću Branislav Čokić, podsjetivši da je “Eko Posavina” prve zasade podigla 2014. godine. On pojašnjava da je to početni prinos, jer te sadnice tek ulaze u sedmu godinu.

“Puni prinos od pet do šest kilograma lješnika po grmu očekujemo u osmoj ili devetoj godini. U ovoj godini za berbu dospijevaju veće površine i očekujemo čak duplo veći rod nego lani”, istakao je Čokić.

Dodao je da su se mnogi Dervenćani okrenuli uzgoju lješnika, a u toj proizvodnji, ističe Čokić, uspijevaju vrijedni i strpljivi, jer su potrebna ulaganja, a prvi rod prispijeva tek u sedmoj godini.

Na oko 2,5 hektara u Tesliću lješnik uzgaja i preduzeće “Slav komerc” koje plodove prerađuje i dobija kvalitetno cijeđeno ulje lješnika.

“Prije pandemije virusa korona cijeđeno ulje smo izvozili u Sloveniju, to je sada stalo i očekujemo ponovo izlazak na tržište. Imamo spremljen lješnik za proizvodnju oko 500 litara ulja”, rekli su u tom preduzeću, prenose Nezavisne.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti