Metalci prokrčili put do kupaca

10.11.2022 Vijesti

Cijene repromaterijala u metalskom sektoru proteklih dana porasle su za dvadesetak evra po toni, a to povećanje prati i rast narudžbi, pa u domaćim preduzećima imaju pune ruke posla.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da za sada posla ne manjka, ali da niko sa sigurnošću ne zna šta će se dalje dešavati.

Dok jedni tvrde da će cijene repromaterijala nastaviti da rastu, drugi smatraju da slijedi pad.

Direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” iz Dervente, koje izvozi u inostranstvo 97 odsto svojih proizvoda Slobodan Golub rekao je za “Glas Srpske” da porast cijena repromaterijala za sada ne zabrinjava, ukoliko ne bude bio nastavljen munjevitom brzinom.

– Prosječna cijena tone limova i cijevi je oko 950 evra. Primjetno je povećanje za oko 20 evra i to neće značajnije uticati na proizvodnju ukoliko taj skok ne bude mnogo veći, a šta će se dalje dešavati niko ne može precizirati – kazao je Golub.

Dodaje i da je nakon stagnacije, posebno u avgustu, došlo do blagog rasta narudžbi, što, kaže Golub, ohrabruje.

– Jedno vrijeme, posebno u osmom i devetom mjesecu su padale, a sada je sve opet krenulo. Nama su najveća konkurencija u nekim proizvodima bili Poljaci, međutim nešto se dešava na tržištu, tako da se tamo gdje su nam oni bili konkurentni u velikoj mjeri traže naši proizvodi, a tu uspijevamo da postignemo i neke bolje cijene – rekao je Golub.

Posla imaju i u čelinačkom preduzeću “Vineks”, iako su, kako kaže direktor te firme Dalibor Džombić, cijene repromaterijala odletjele u nebo.

– Snalazimo se kako znamo, uglavnom posla ima. Uspijevamo donekle da podignemo cijenu svojih proizvoda, iako ne u mjeri u kolikoj su poskupjele sirovine – rekao je Džombić, dodavši da se domaća privreda snalazi i nekako pliva i u krizi.

Istakao je da uprkos svim turbulencijama na tržištu uspijevaju da dođu do kupaca, osim što imaju vlastite proizvode, bave se i uslužnim djelatnostima u metalskom sektoru.

– Posla ima, ali i problema sa obezbjeđenjem sirovine i plasmanom proizvoda – rekao je Džombić.

Iako Evropa najavljuje i nove talase krize, Džombić vjeruje da se to neće preliti kod nas u velikoj mjeri.

– I radna snaga je kod nas jeftinija, a i donekle smo stalno u nekom grču šta će se dogoditi, tako živimo, a i poslujemo – zaključio je Džombić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti