Metalci prokrčili put do kupaca

10.11.2022 Vijesti

Cijene repromaterijala u metalskom sektoru proteklih dana porasle su za dvadesetak evra po toni, a to povećanje prati i rast narudžbi, pa u domaćim preduzećima imaju pune ruke posla.

Sagovornici “Glasa Srpske” ističu da za sada posla ne manjka, ali da niko sa sigurnošću ne zna šta će se dalje dešavati.

Dok jedni tvrde da će cijene repromaterijala nastaviti da rastu, drugi smatraju da slijedi pad.

Direktor i vlasnik preduzeća “Metalac MBM” iz Dervente, koje izvozi u inostranstvo 97 odsto svojih proizvoda Slobodan Golub rekao je za “Glas Srpske” da porast cijena repromaterijala za sada ne zabrinjava, ukoliko ne bude bio nastavljen munjevitom brzinom.

– Prosječna cijena tone limova i cijevi je oko 950 evra. Primjetno je povećanje za oko 20 evra i to neće značajnije uticati na proizvodnju ukoliko taj skok ne bude mnogo veći, a šta će se dalje dešavati niko ne može precizirati – kazao je Golub.

Dodaje i da je nakon stagnacije, posebno u avgustu, došlo do blagog rasta narudžbi, što, kaže Golub, ohrabruje.

– Jedno vrijeme, posebno u osmom i devetom mjesecu su padale, a sada je sve opet krenulo. Nama su najveća konkurencija u nekim proizvodima bili Poljaci, međutim nešto se dešava na tržištu, tako da se tamo gdje su nam oni bili konkurentni u velikoj mjeri traže naši proizvodi, a tu uspijevamo da postignemo i neke bolje cijene – rekao je Golub.

Posla imaju i u čelinačkom preduzeću “Vineks”, iako su, kako kaže direktor te firme Dalibor Džombić, cijene repromaterijala odletjele u nebo.

– Snalazimo se kako znamo, uglavnom posla ima. Uspijevamo donekle da podignemo cijenu svojih proizvoda, iako ne u mjeri u kolikoj su poskupjele sirovine – rekao je Džombić, dodavši da se domaća privreda snalazi i nekako pliva i u krizi.

Istakao je da uprkos svim turbulencijama na tržištu uspijevaju da dođu do kupaca, osim što imaju vlastite proizvode, bave se i uslužnim djelatnostima u metalskom sektoru.

– Posla ima, ali i problema sa obezbjeđenjem sirovine i plasmanom proizvoda – rekao je Džombić.

Iako Evropa najavljuje i nove talase krize, Džombić vjeruje da se to neće preliti kod nas u velikoj mjeri.

– I radna snaga je kod nas jeftinija, a i donekle smo stalno u nekom grču šta će se dogoditi, tako živimo, a i poslujemo – zaključio je Džombić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti