Minić: Biće nastavljena podrška peradarima

24.10.2023 Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić izjavio je da će Srpska nastaviti podsticanje i podršku peradarima i industrijskoj proizvodnji u toj oblasti jer je riječ o stabilnoj poljoprivrednoj branši koja ima perspektivu, dogovoreno tržište i donosi novčane koristi domaćim kooperantima.

Minić je rekao da je na današnjem sastanku sa predstavnicima Udruženja peradara Republike Srpske i preduzeća Perutnina Ptuj S u Poveliču kod Srpca čuo ohrabrujuće podatke jer se u određenim dijelovima Srpske povećava proizvodnja pilića.

– Takođe, više od 135 kooperanata Perutnine proizvodi više od 11 miliona pilića, što je zasigurno za pohvalu. Moramo na ovom planu i u budućem periodu partnerski raditi i na povećanju kapaciteta za tov pilića, kao i pomoći i povećanju podsticaja da se, između ostalog, smanje troškovi proizvodnje i unaprijedi proizvodnja kroz kapitalne investicije – naveo je Minić, a prenosi RTRS.

On je ocijenio da je Perutnina u Srpcu najveći generator proizvodnje i plasmana proizvoda od piletine na ovim prostorima.

– Bitno je da veliki dio domaće proizvodnje ide u izvoz, što znači da imamo siguran plasman. Dakle ovo je jedna od rijetkih branši poljoprivrede Srpske koja ima ugovorenu proizvodnju, cijene i kontinuitet – precizirao je Minić.

On je konstatovao da će resorno ministartvo imati razumijevanje za peradare Srpske kada je riječ o pripremi novog pravilnika koji se odnosi na podsticaje ovoj oblasti proizvodnje.

– Osim toga, polovinom januara naredne godine biće kontrola u vezi sa dobijanjem dozvole za izvoz bijelog mesa iz Republike Srpske. To moramo ispratiti i nastaviti sa povećavanjem kapaciteta u proizvodnji u ovoj oblasti, kao i broja kooperanata od Semberije do Lijevče polja – rekao je Minić koji je posjetio proizvodne pogone preduzeća Perutnina Ptuj S u Poveliču.

Grupacija Perutnina Ptuj koju čine kompanije u dvadeset država na godišnjem nivou proizvede više od 88.000 tona mesa peradi i proizvoda od mesa peradi.

Prema podacima za 2017. godinu Grupacija Perutnina Ptuj ostvarila je prihod od prodaje od 257 miliona evra, što uz više od 3.700 zaposlenih ovaj međunarodno afirmisani prehrambeni koncern svrstava među najveće evropske proizvođače proizvoda od mesa peradi.

Grupacija Perutnina Ptuj na tržištu BiH posluje putem dvije kompanije, i to Perutnine Ptuj S Srbac, koja se bavi uzgojem sirovina i proizvodnjom pilećeg mesa i Perutnine Ptuj-BH Breza, koja se bavi proizvodnjom asortimana pilećih prerađevina.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kineski investitori spremni da podrže razvoj zelene energije u Srpskoj

Pomoćnik ministra za energetski sektor u Ministarstvu energetike i rudarstva Republike Srpske Milan Baštinac, i…

24.07.2024 Vijesti

BDP u Srpskoj veći za oko 50 odsto nego 2019. godine

– Bruto domaći proizvod Republike Srpske danas je za oko 50 odsto veći nego 2019. godine, rekao je danas…

22.07.2024 Vijesti

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti