Minić i Rogožnik potpisali memorandum: Jačanje saradnje sa Bjelorusijom

08.05.2024 Vijesti

Memorandum o saradnji u oblasti poljoprivrede danas su u Banjaluci potpisali Savo Minić, ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske i Aleksandar Rogožnik, ministar industrije Bjelorusije.

Ovaj memorandum potpisan je na tri godine, a odnosi se na podržavanje uvođenja novih tehnologija u poljoprivrednoj proizvodnji.

Takođe ovaj memorandum odnosi se na nabavku nove poljoprivredne mehanizacije, za šta će Republika Srpska poljoprivrednicima pružiti podršku u vidu subvencije u iznosu do 60 odsto.

Ragožnik je istakao da je potpisivanje memoranduma početak velikog puta ka saradnji.

– Zahvalan sam Dodiku, potpisan memorandum je veliki početak, omogućeno je prisustvo naših proizvoda. Sljedeći korak je namjera da se pristupi zajedničkom projektu sa brendom koji se dogovorimo, tehnika koju smo potpisali biće potpuno obezbijeđena, razmazramo mogućnost proizvodnje u Srpskoj, a to znači stvaranje radnih mjesta, izvoz tih proizvoda u druge zemlje – istakao je Ragožnik.

– Danas je potpisan važan dokument u oblasti poljoprivrede. To je početak, imamo puno zajedničkog za saradnju, imate prijatelje u Bjelorusiji, a mi se ovdje osjećamo kao kod kuće – dodao je ambasador Bjelorusije u BiH Vladimir Ulahovič.

Minić je istakao da realizacija dogovora Dodika i Lukašenka podrazumijevala memorandum.

– Na osnovu memoranduma naši proizvođači će moći kupiti traktore Belarus, gdje će Vlada učestvovati 60 odsto, a proizvođači 40 odsto. Pet miliona evra fond. Dogovorena je mreža distribucije, servisa, rezervnih dijelova. Bjelorusija je partner koji pruža mnogo mogućnost – poručio je Minić.

U delegaciji Bjelorusije su i počasni konzuli Bjelorusije u Srbiji i BiH Dragoljub Švonja i Nedeljko Elek, kao i predstavnici bjeloruskih firmi.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Odlične mogućnosti za privrednu saradnju

Ministar energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić i direktor Privredne komore iz Nižnjeg Novgoroda Ivan…

22.05.2024 Vijesti

Domaće firme prate svjetske trendove

Dijelovi za auto-industriju i montažu stolarije, led sportski semafori i razni softveri izrađeni u Srpskoj, koji…

22.05.2024 Vijesti

Projekat od 100 mil EUR sve bliže realizaciji – Na javnom uvidu procjena uticaja Solarne elektrane Sokolac na životnu sredinu

Solarna elektrana na Sokocu – Sokolac 100 MW, čija je izgradnja najavljena prije godinu dana upisom u registar…

22.05.2024 Vijesti

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti