Minić: Poljoprivredna proizvodnja u Srpskoj ima primat

25.01.2024 Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić rekao je da na Međunarodnom sajmu voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “Agro Belgrade 2024” ove godine učestvuje više od 40 izlagača iz Srpske i da je Vlada Srpske opredijeljena da poljoprivredna proizvodnja ima primat.

Minić je rekao na otvaranju sajma da izlagači i Srpske pokazuju šta mogu da ponude kada su u pitanju poljoprivredni proizvodi i proizvođački kapaciteti.

– Nadam se da ćemo sa svima vama koji ste danas ovdje, koristeći iskrenu vezu sa Srbijom, ostvariti saradnju i da vidite da imamo dobre proizvode i jasno opredjeljenje da napravimo ozbiljnu priču. Nadam se da ćemo na marginama sajma razgovarati o malinarskoj proizvodnji gdje imamo značajne kočnice kada je u pitanju distribucija – rekao je Minić.

Prema njegovim riječima, Republika Srpska, iako ne koristi IPARD fondove, ima konstantna izdavanja za poljoprivrednu proizvodnju.

– Za kapitalne investicije imamo fiksna davanja što je dovelo do toga da u protekle tri godine kupimo 2.000 traktora 4.500 priključaka, desetine robota za mužu, kombajna i drugo – rekao je Minić.

On je istakao da je Vlada Srpske opredijeljena da poljoprivredna proizvodnja ima primat i istakao da je onaj ko ima hranu suveren, može da upravlja resursima i ima ozbiljnu agrarnu politiku.

Međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva “Agro Belgrejd 2024”, na kojem učestvuje više od 500 izlagača uključujući i najveće svjetske kompanije, otvoren je danas na Beogradskom sajmu u prisustvu ministara poljoprivrede Srbije, Republike Srpske i Crne Gore, kao i američkog ambasadora Kristofera Hila.

Sajam je svečano otvorila ministar poljoprivrede Srbije Јelena Tanasković koja je navela da je rekordna finansijska podrška države poljoprivrednoj proizvodnji i ukazala da je Srbija opredijljena ka evropskom tržištu, ali da ne odustaje ni od otvaranja novih.

Ona je istakla da je veoma značajno potpisivanje ugovora o trgovini sa Kinom, koji je omogućio postepeni bescarinski izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Srbije na tako veliko tržište u narednih pet godina.

Američki ambasador Kristofer Hil rekao je da poljoprivreda ne poznaje granice i da taj sektor najviše zbližava ljude.

– Ponosni smo što je američka Vlada, posredstvom USAID-a, bila u mogućnosti da pruži doprinos razvoju poljoprivredne proizvodnje u Srbiji. Zemljama regiona je potrebno da ih granice ne dijele nego spajaju i SAD podržavaju sve takve inicijative – rekao je Hil.

Na vodećem regionalnom sajmu u ovoj oblasti učestvuju dobavljači iz Srbije i jugoistočne Evrope, uključujući proizvođače svježeg, smrznutog i prerađenog voća i povrća, te proizvođači poljoprivrednih mašina i opreme.

Konferencijski program sajma će se baviti perspektivama i izazovima tržišta u proizvodnji voća i povrća bez ostataka pesticida, transportom na strana tržišta, udruživanjem i tehničkim i digitalnim dostignućima u agraru.

“Agro Belgrade 2024” održava se do 27. januara na Beogradskom sajmu.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti