Minić: Srpska ima šta da pokaže u prerađivačkoj industriji

20.05.2023 Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Savo Minić ocijenio je da Srpska ima kvalitetne proizvode iz oblasti prerađivačke industrije, što potvrđuje i učešće firmi iz Republike Srpske na Međunarodnom sajmu poljoprivrede u Novom Sadu.

Minić je istakao da Srpska ima kvalitet i kontinuitet proizvodnje, koja se povećava iz godine u godinu.

– Sama činjenica da firma “Sava” iz Bijeljine osvaja niz najprestižnijih nagrada govori u prilog tome da ima kapacitet ne samo da se pojavi na sajmu, već i da bude zapažen izlagač. Imaćemo i ubuduće šta pokazati i biti konkurentni i na ostalim sajmovima – rekao je Srni Minić, koji je u Novom Sadu prisustvovao otvaranju 90. Međunarodnog sajma poljoprivrede na kojem se predstavlja 10 kompanija iz Republike Srpske.

On je dodao da se posljednjih godina na globalnom nivou mnogo govori o energetici i hrani, čega Republika Srpska ima više nego dovoljno za vlastite potrebe.

– Sve ono što Republika Srpska može da izveze predstavlja mnogo više od samog izvoza, to direktno utiče na balans koji je potreban između uvoza i izvoza, jer ne možemo se zaštititi od prekomjernog uvoza zbog svega što se dešava u političkom Sarajevu – rekao je Minić.

On je dodao da će predstavnici institucija i izlagača iz Srpske imati niz sastanaka i dogovora tokom Međunarodnog sajma poljoprivrede u Novom Sadu, što će na određeni način podići nivo proizvodnje poljoprivrednicima u Srpskoj.

– Na sajmu imamo priliku da vidimo najsavremeniju mehanizaciju koja se nabavljala i u Srpskoj kroz projekat kapitalnih ulaganja. Ovo je jedan od najboljih sajmova i najboljih nastupa predstavnika iz Republike Srpske, koji imaju šta pokazati –  zaključio je Minić.

Privrednici iz Srpske nastupaju na sajmu u organizaciji Privredne komore Republike Srpske u saradnji sa Spoljnotrgovinskom komorom BiH, uz organizacionu i tehničku podršku Predstavništva Republike Srpske u Srbiji.

Na zajedničkom štandu predstaviće se preduzeća “Destilacija” Teslić, “Agrodestil” Laktaši, “Sava Semberija” Bijeljina, PZ “Klekovača Drinić”, “Grad” Bijeljina, “Vinarija Pajić” Brčko, “Viva kompani” Banjaluka, “Agro plan” Bijeljina, “Stajić” Bijeljina i “Prirodno” Bijeljina.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U srijedu počinju radovi na plinovodu Pale-Jahorina, za projekat izdvojeno 15 mil KM

Početak radova na distributivnom plinovod Pale-Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem ovog…

18.06.2024 Vijesti

Republika Srpska jača saradnju sa Mađarskom u oblasti OIE

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarao je u Banjaluci, sa Peterom Holicom, zamjenikom…

18.06.2024 Vijesti

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti