Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

27.02.2024 Vijesti

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Savo Minić.

– Planiramo da otvorimo novu mljekaru u Prnjavoru koja će biti sabirni centar za otkup mlijeka, a jedan dio će se baviti proizvodnjom i preradom mlijeka – rekao je Minić u Romanovcima kod Gradiške gdje se održava Deveto savjetovanje mljekara Srpske.

On je naglasio da je novim pravilnikom Ministarstva za poljoprivredu za ovu godinu predviđen niz mjera s ciljem podrške mljekarima, prenosi RTRS.

– Predvidjeli smo povećanje podsticaja od tri feninga po litru mlijeka, što ukupno iznosi 3,5 miliona KM podsticaja u Republici Srpskoj. Godišnja proizvodnja mlijeka u Srpskoj iznosi od 122 do 126 miliona litara – naveo je Minić.

On je istakao da Republika Srpska prednjači u proizvodnji mlijeka u odnosu na okruženje i da godišnji izvoz 40 miliona litara, što, kako je rekao, znatno utiče na BDP i na balans uvoza i izvoza.

Minić je napomenuo da je ovim pravilnikom predviđeno uvođenje i nove mjere koja se odnosi na izgradnju solarnih panela za proizvodnju električne energije iz obnovljivih izvora u vlastitoj proizvodnji.

On je istakao da agrarni budžet Republike Srpske za podsticaje u poljoprivrednoj proizvodnji za ovu godinu ostaje 180 miliona KM.

Mljekari u Republici Srpskoj žele povećati kapacitete za proizvodnju mlijeka i modernizovati objekte da bi bili konkurentniji na tržištu, izjavio je predsjednik Udruženja mljekara Republike Srpske Milorad Arsenić.

On je rekao da je Republika Srpska odmah iza Slovenije kada je riječ o robotizaciji u mljekarstvu, navodeći da samo na području Kozarske Dubice, odakle on dolazi, trenutno ima osam muznih robota.

– Zajedno svi težimo što većoj proizvodnji u mljekarskoj industriji uz primjenu novih tehnologija i najsavremenijih mjera –  rekao je Arsenić.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti