Ministar Boris Pašalić otvorio simpozijum “AgroReS”

28.05.2021 Vijesti

Ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske Boris Pašalić otvorio je danas u Trebinju Deseti međunarodni simpozijum “AgroReS 2021”, čiji je cilj predstavljanje najnovijih istraživanja iz oblasti poljoprivrede, i istakao da ulaganje u naučna istraživanja ima smisla samo ako ta rješenja nađu put do proizvodnje.

Pašalić je rekao nakon otvaranja da je cilj da rezultati tih istraživanja dođu do poljoprivrednih proizvođača.

– Uprkos svim izazovima i problemima, konstatujemo da imamo pozitivne trendove kada je riječ o obimu proizvodnje iako imamo smanjenje broja gazdinstava, ali kad gledamo ukupnu proizvodnju u svim sektorima imamo dobre rezultate i uspjeli smo u ovoj pandemiji da sačuvamo proizvodnju -izjavio je Pašalić novinarima u Trebinju.

On je naveo da je pitanje konkurentnosti ključno, te da je stav Vlade Republike Srpske jasan i da su još ranije izašli sa zaključkom da su zatražili uvođenje zaštitnih mjera na nivou BiH i da u prvi plan treba staviti domaće poljoprivredne proizvođače.

– Ponovo ćemo ući u određene intervencije na tržištu kada je riječ o podršci proizvođačima mesa i voća. Povećali smo sredstva za kapitalne investicije, ove godine ulažemo 17 miliona KM kao pomoć, za investiranje na farmama – istakao je Pašalić.

Dekan Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci Zlatan Kovačević rekao je da će na ovom skupu biti prisutni naučni radnici iz 16 zemalja.

Predsjednik Organizacionog odbora simpozijuma Željko Vasko rekao je da su ove godine uspjeli da animiraju 337 naučnih radnika iz 16 država koji će saopštiti 95 naučnih radova, direktno ili onlajn.

– Mislim da u poljoprivredi nauka može mnogo da pomogne poljoprivrednim proizvođačima a naučni radnici ne trebaju da to rade samo radi sebe, nego da budu u kontaktu sa poljoprivrednicima i da im pomognu da rješavaju svoje probleme i da budu konkurentniji – rekao je Vasko, koji je i profesor Poljoprivrednog fakulteta iz Banjaluke.

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić istakao je da je jedna od strateških grana razvoja grada poljoprivreda, te da je mnogo toga urađeno na jačanju poljoprivrede na području Trebinja.

– Zahvaljujući ovakvim naučnim skupovima, spremni smo da prihvatimo sve što se trenutno radi u Evropi i svijetu i smatram da će ovakvi skupovi značiti da ojačamo kapacitete kada je riječ o poljoprivredi na području Trebinja, Hercegovine i Republike Srpske – rekao je Ćurić.

Deseti međunarodni simpozijum poljoprivrednih nauka “AgroReS 2021” organizuje Poljoprivredni fakultet Univerziteta u Banjaluci u saradnji sa partnerima, visokoobrazovanim i naučnoistraživačkim institucijama iz Italije, Njemačke, Poljske, Češke, Slovenije, Srbije, Sjeverne Makedonije i Crne Gore.

Simpozijum će nastaviti rad sutra paralelnim radom u četiri sekcije: Ratarstvo, Hortikultura, Stočarstvo i Agrarna ekonomija i ruralni razvoj.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti