Mitrović: Kompanije iz Srpske imaju šta da pokažu na Sajmu naoružanja u Beogradu

25.09.2023 Vijesti

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović rekao je da ga raduje prisustvo tri kompanije iz Republike Srpske na Međunarodnom sajmu naoržanja u Beograd, i to “Orao” iz Bijeljine, “TRB” iz Bratunca i “Kosmos” iz Banjaluke, koje imaju šta da pokažu.

“Vrlo je bitno da su te kompanije prisutne, ali one imaju i da pokažu u ovom trenutku dostignuća koja imaju zaista primijećen tehnološki nivo, koji je primjenjiv u današnje vrijeme i u vrijeme razvoja novih tehnologija”, rekao je novinarim Mitrović, koji je posjetio štandove kompanija iz Republike Srpske.

On je naveo da je na ovom sajmu ima veliki broj izlagača iz mnogih zemalja, te da je prikazano najnovije naoružanje i oprema koja to prati, ali isto tako i tehnologije koje su u ovom trenutku primijenjene.

Mitrović je istakao da je komapnija “Orao” jedna od rijetkih firmi u oblasti metalskog sektora, a sa druge strane i oblasti namjenske industrije, koja je usvojila remont određenih motora.

“Očekujemo zaista na ovom sajmu sklapanje novih ugovora koji će obezbijediti i budućnost `Orla`”, rekao je Mitrović.

On je najavio da će se sutra sastati i sa ministrom odbrane Srbije Milošom Vučevićem, sa kojim će razgovarati o nastavku saradnje Ministarstva odbrane Srbije i namjenske industrije Srpske, odnosno kompanije “Orao” iz Bijeljine.

Mitrović je rekao da se ne može govoriti da će Srpska biti u trci u naoružanja i namjenske industrije, koja se dešava u svijetu.

“Mi smo zaista mali, ali ono što imamo trebamo maksimalno iskoristiti i plasirati na tržište”, rekao je Mitrović.

On je napmenuo da Srpska u ovom trenutku ima par kompanija koje učestvuju sa određenim segmentom, dijelom opreme i naoružanja.

“Ali da se mi takmičimo u nečemu, zaista to u ovom trenutku nije realno. Možemo doprinijeti velikim sistemima kao što je to, prije svega Srbija, ali imamo saradnju i sa Indijom i sa drugim zemljama, arapskim zemljama. Tako da tu vidimo našu perspektivu. Ali, o ovom nekom velikom napretku ne možemo govoriti, ali usvajanje novih proizvoda, to sigurno da”, naveo je Mitrović.

U Beogradu je danas otvoren Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme “Partner 2023”, najveći je i najznačajniji u regionu, na kojem će se predstaviti 154 domaća i inostrana proizvođača, među kojima i iz Republike Srpske.

Sajam je otvorio ministar odbrane Srbije Miloš Vučević, a događaju je prisustvovao i ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović.

Na Beogradskom sajmu, koji će trati do četvrtka, 28. septembra, predstavljaju se Vazduhoplovni zavod “Orao” iz Bijeljine i kompanija “Tehnički remont Bratunac” (TRB), čije je štandove posjetio ministar Mitrović.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U gazdinstvu “Starčević” kod Doboja otvoren najmoderniji plastenički sistem

U Doboju se realizuje pionirski projekat pametnih plastenika uz pomoć kineske tehnologije, prvi ove vrste u Republici…

01.12.2023 Vijesti

Višković: Mađarska će nastaviti raditi tri projekta sa Srpskom, uskoro zajednički ekonomski forum 

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković sastao se danas u Budimpešti sa ministrom ekonomskog razvoja ove…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Јavne finansije Srpske su uravnotežene

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da su javne finansije Srpske uravnotežene i da je ukupan dug…

30.11.2023 Vijesti

Dodik: Iskoristiti šansu koja se otvara sa kineskim kompanijama

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da razvojnu šansu koja se otvara saradnjom s kineskim kompanijama…

28.11.2023 Vijesti