Mitrović: Srpska prepoznala ulogu za investiranje

31.10.2023 Vijesti

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vojin Mitrović izjavio je na investicionoj konferenciji u Tesliću da je Srpska prepoznala svoju ulogu za investiranje i ukazao na njene komparativne prednosti, prirodne resurse i poresku klimu.

Tokom obraćanja na prvom panelu “Investicije i kako do novih investitora”, u okviru konferencije “Invest Srpske”, Mitrović je istakao napore zemalja EU da svoj proces proizvodnje približe granicama, kao i da strani investitor sigurno želi da plasira svoj kapital, da zna koliko vremena mu treba da pokrene poslovanje, sa kavom radnom snagom ta sredina raspolaže.

Prema njegovim riječima, u obezbijeđivanju takvog poslovnog ambijenta u Republici Srpskoj sve ustanove, institucije i organizacije moraju biti u partnerskom odnosu.

Mitrović je naveo da Srpska ima četiri vrste podsticaja u zavisnosti od veličine inostranih investitora i planiranih ulaganja, a odgovarajućim mjerama se podiže i konkurentnost domaće privrede digitalizacijom procesa proizvodnje, jačanja saobraćajne infrastrukture, inovacija.

On je naglasio da su mjerama Vlade Srpske poslovne procedure i politički ambijent u Srpskoj veoma stabilni uprkos podmetanjima u tom pravcu.

Ističući da je Srpska poželjno mjesto za investicije, Mitrović je podsjetio da je, prema časopisu “Fajnenšl tajms”, svrstana u deset poželjnih regiona za ulaganje.

Direktor IRB-a Dražen Vrhovac ukazao je na važnost i potrebu promocije Srpske, te naveo da je IRB nakon istraživanja napravio investicioni profil za sve 64 lokalne zajednice u Republici Srpskoj, a sada se okrenuo međunarodnim kompanijama spremnim da ulažu u Srpsk, te da su u tom procesu važni investicioni forumi radi promocije domaćih resursa.

Kao motiv ulaganja i prebacivanje proizvodnih pogona u Srpsku, Vrhovac kaže da se zemlje EU odlučuju zbog poreskih olakšica i podsticaja, a zemlje Dalekog istoka zbog blizine Srpske zemljama EU.

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić ukazao je na ulogu Komore u procesu privlačenja stranih investicija i izazove koje nosi digitalizacija procesa proizvodnje i stvaranje povoljnog poslovnog okruženja.

Prema njegovim riječima, 12 lokalnih zajednica dobilo je BFC sertifikat, čiji program ih tjera da budu orijentisane investitorima koji najčešće žele povoljan poslovni ambijent sa pratećom infrastrukturom.

– Ušli smo u projekat da mapiramo naše ljude u inostranstvu koji imaju sluha za biznis koji bi kroz patriotizam investirali u Republiku Srpsku i da na pravi način poruče stranim investitirima da je Srpska pogodno tlo za poslovanje – pojasnio je Ćorić.

On je rekao da lokalna zajednica, ako bude preporučena investitoru, mora da ispunjava sve neophodne uslove za ulaganje, a da je pred domaćim preduzećima izazov prilagođavanje zelenom poslovanju.

Generalni sekretar Evropskog udruženja bankara Marsel Roj naveo je da su platforma za ekonomsko-političku razmjenu ali da je dominantna aktivnost u zastupanju interesa članica prema Eropskoj komisiji i parlamentu.

On je naveo da su članice Udruženja, a jedna od njih je i IRB, samo prošle godine plasirale 29 milijardi evra u zelenim obveznicima što je čini glavnim igračem na prostoru EU, prenosi RTRS.

Nakon završenog prvog panela “Investicije i kako do novih investitora”, a poslije pauze, uslijediće drugi panel “Izazovi i potrebe finansiranja izvoza”.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti