Mitrović: U petak ozvaničenje završetka izgradnje mosta na Savi kod Gradiške

25.07.2022 Vijesti

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović najavio je da će u petak, 29. jula, biti ozvaničen završetak izgradnje novog mosta na rijeci Savi kod Gradiške, koji je od izuzetnog ekonomskog značaja za Republiku Srpsku i BiH.

Mitrović je rekao Srni da će most biti u funkciji za godinu i po, odnosno onog trenutka kada se završe pristupne saobraćajnice u Hrvatskoj.

“Ovaj projekat je izuzetno značajan prije svega za Republiku Srpsku, a onda i za BiH. Njime će Lijevče polje, Gradiška i ta oblast dobiti jednu novu dimenziju”, rekao je Mitrović i dodao da će ih tako spojiti sa EU.

On je dodao da će se preko ovog mosta ostvariti velika propusna moć, a biće izmješten saobraćaj iz Gradiške koji je u proteklih 20 ili 30 godina zaista bio problem.

Mitrović je podsjetio da je svojevremeno opozicija govorila da auto-put Banjaluka – Gradiška ne vodi nigdje, te dodao da je izgradnja ovog mosta i njegov završetak pokazatelj da su to bile isprazne priče.

“Realizacijom ovog projekta spojićemo se sa Koridorom 10, odnosno pristupom prema EU sa jedne strane, te sa Srbijom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Albanijom”, naveo je Mitrović.

Govoreći o ekonomskom značaju ovog mosta, Mitrović je rekao da će prevoznicima, ali i svim privrednicima u BiH i Hrvatskoj, biti pojednostavljeni, ubrzani i smanjeni troškovi, a ljudi će biti zadovoljniji, jer neće morati čekati na graničnom prelazu, nekad i po 10 ili 15 časova.

“Ovaj granični prelaz kada bude u punoj funkciji, biće granični prelaz prvog reda, što znači da će moći prolaziti sve robe koje podliježu svim inspekcijskim pregledima, ali i putnički saobraćaj koji će biti prohodan, s obzirom na auto-put s jedne i sa druge strane”, istakao je Mitrović.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine. Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Ministar komunikacijai transporta u Savjetu ministara zahvalio je i EU, koja je prepoznala značaj ovakvog projekta.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti

Farma muznih krava porodice Lakić – primjer uspjeha u proizvodnji mlijeka (VIDEO)

Farma muznih krava porodice Lakić iz semberskog sela Batković primjer je kako se vrijednim radom, dobrom genetikom i…

26.02.2024 Vijesti