Mitrović: U petak ozvaničenje završetka izgradnje mosta na Savi kod Gradiške

25.07.2022 Vijesti

Ministar komunikacija i transporta u Savjetu ministara Vojin Mitrović najavio je da će u petak, 29. jula, biti ozvaničen završetak izgradnje novog mosta na rijeci Savi kod Gradiške, koji je od izuzetnog ekonomskog značaja za Republiku Srpsku i BiH.

Mitrović je rekao Srni da će most biti u funkciji za godinu i po, odnosno onog trenutka kada se završe pristupne saobraćajnice u Hrvatskoj.

“Ovaj projekat je izuzetno značajan prije svega za Republiku Srpsku, a onda i za BiH. Njime će Lijevče polje, Gradiška i ta oblast dobiti jednu novu dimenziju”, rekao je Mitrović i dodao da će ih tako spojiti sa EU.

On je dodao da će se preko ovog mosta ostvariti velika propusna moć, a biće izmješten saobraćaj iz Gradiške koji je u proteklih 20 ili 30 godina zaista bio problem.

Mitrović je podsjetio da je svojevremeno opozicija govorila da auto-put Banjaluka – Gradiška ne vodi nigdje, te dodao da je izgradnja ovog mosta i njegov završetak pokazatelj da su to bile isprazne priče.

“Realizacijom ovog projekta spojićemo se sa Koridorom 10, odnosno pristupom prema EU sa jedne strane, te sa Srbijom, Rumunijom, Bugarskom, Grčkom, Albanijom”, naveo je Mitrović.

Govoreći o ekonomskom značaju ovog mosta, Mitrović je rekao da će prevoznicima, ali i svim privrednicima u BiH i Hrvatskoj, biti pojednostavljeni, ubrzani i smanjeni troškovi, a ljudi će biti zadovoljniji, jer neće morati čekati na graničnom prelazu, nekad i po 10 ili 15 časova.

“Ovaj granični prelaz kada bude u punoj funkciji, biće granični prelaz prvog reda, što znači da će moći prolaziti sve robe koje podliježu svim inspekcijskim pregledima, ali i putnički saobraćaj koji će biti prohodan, s obzirom na auto-put s jedne i sa druge strane”, istakao je Mitrović.

Izgradnja mosta počela je u septembru 2019. godine, a završena je krajem maja ove godine. Procijenjena vrijednost gradnje mosta na rijeci Savi iznosi 19,54 miliona evra, a za ovaj projekat odobren je i grant Evropske komisije putem Investicionog okvira za zapadni Balkan u iznosu od 6,8 miliona evra.

Ministar komunikacijai transporta u Savjetu ministara zahvalio je i EU, koja je prepoznala značaj ovakvog projekta.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Kinezi zainteresovani za izgradnju vjetroelektrana u Republici Srpskoj

Ambasador BiH u Kini Siniša Berjan i predstavnici kineskih kompanija Zhongbo group i GAEA boravili su u radnoj posjeti…

13.06.2024 Vijesti

Košarac: Važna primjena čiste energije u regionima zimskih turističkih destinacija

Zamjenik predsjedavajuće Savjeta ministara Staša Košarac ukazao je danas na značaj primjene čiste energije u…

12.06.2024 Vijesti

Mermer-kop iz Čelinca proširuje kamenolom Zeleni vir za eksploataciju novih količina serpentinita

Preduzeće Mermer-kop iz Čelinca podnijelo je Ministarstvu za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS…

11.06.2024 Vijesti

Privredna komora Srpske osnovala Centar za digitalnu transformaciju

Privredna komora Republike Srpske osnovala je Centar za digitalnu transformaciju, radi podizanja nivoa konkurentnosti i…

11.06.2024 Vijesti