“Mogući jeftini ruski gas privlači strane kompanije u Srpsku”

27.12.2023 Vijesti

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je porastao broj kompanija zainteresovanih da posluju u Srpskoj zbog informacije da Srpska može da dobije gas od Rusije jeftinije nego što je to u Еvropi.

Navodeći da je u posljednjih mjesec dana 17 srednjih i velikih kompanija bilo na razgovoru o izgradnji novih proizvodnih pogona, Dodik je konstatovao da ih je privukla informacija da Republika Srpska može da dobije gas od Rusa za 480 dolara, dok ga Еvropa plaća 2.000.

“Razumljivo je da su ljudi tražeći jeftinija mjesta proizvodnje čuli da imamo taj gas, a naš hendikep je činjenica da 15 godina ne možemo da dobijemo sramnu saglasnost da cjevovod prođe ispod Drine”, istakao je Dodik i dodao da zbog toga nema gasa u Banjaluci i ne može se zainteresovanim stranim kompanijama ponuditi benefit u vidu jeftinog gasa.

Prema njegovim riječima, sve opstrukcije iz Sarajeva u vezi sa cjevovodom su namjerne kako bi sutra pričali da u Republici Srpskoj ništa ne valja i da propada.

“Gdje god pokušate nešto da uradite, oni to zaustave”, rekao je Dodik.

Dodik je naveo da je njegov novi sastanak sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom bio dogovoren za 4. novembar, ali da je ruski predsjednik tada imao istočnu turneju.

“Sada meni odgovara da se prolongira sastanak jer vidim da Rusija jača ekonomske, političke i vojne pozicije. Kada razgovarate sa čovjekom koji je jedan od najmoćnijih lidera svijeta veoma je važno da je dobrog raspoloženja. Za nas je sasvim dovoljno što je nedavno rekao da dijeli ista mišljenja o BiH sa rukovodstvom Srpske”, rekao je Dodik večeras za BHT1.

On je podsjetio je da nikada nije osporavao projekte za Federaciju BiH /FBiH/, ali da bošnjačka strana namjerno zaustavlja projekte u Republici Srpskoj.

“Oni misle da je ovo BiH. Nije”, poručio je Dodik i podsjetio da je predsjednik stranke “Narod i pravda” Еlmedin Konaković u Banjaluci dočekan zvižducima 25. novembra, koji se u FBiH proslavlja kao “dan državnosti BiH”.

Dodik je dodao da Vojin Mijatović, koji je kao Srbin u federalnoj Vladi, to čini radi benefita i da je pitanje kada će se povući u Beograd ili u Banjaluku.

“Zašto je otišao iz Republike Srpske, zašto ga SNSD nije mogao trpjeti? Zato što je u svemu gledao svoj lični interes, podmetao, dovodio, inkriminisao”, rekao je Dodik i zaključio da Mijatović realno nikoga ne predstavlja.

Dodik je svima koji hoće da ima BiH poručio da se vrate na Ustav i da se dogovaraju sa legitimnim predstavnicima naroda.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Arapi žele graditi fabriku u BiH

Al Falah Group (AFI) sa sjedištem u Dubajiu (Ujedinjeni Arapski Emirati), a koje sa bavi proizvodnjom pakovanja za…

28.02.2024 Vijesti

Dodik: Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da Srpska namjerava da uvećava količine uvoza ruskog gasa.…

27.02.2024 Vijesti

Bankarski sektor Srpske likvidan i profitabilan

Bankarski sektor Republike Srpske je, prema preliminarnim podacima na dan 31. decembra prošle godine, stabilan,…

27.02.2024 Vijesti

Minić: Za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru pola miliona KM

Vlada Republike Srpske planira da izdvoji pola miliona KM za izgradnju nove mljekare u Prnjavoru, izjavio je ministar…

27.02.2024 Vijesti