Najviše turista u Srpsku stiglo iz Turske

28.09.2023 Vijesti

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Republiku Srpsku je u avgustu posjetilo 31.530 stranih turista, među kojima najviše dominiraju državljani Turske.

Naime, u avgustu 2023. godine ostvarena su 50.052 dolaska turista, što je u odnosu na jul ove godine više za 5,1 odsto i 118.224 noćenja turista, što je u odnosu na jul više za 6,5 odsto.

Kada govorimo o zemljama iz kojih turisti najviše dolaze, to su svako zemlje regiona, međutim, pored njih, tu su Turska, Austrija, Njemačka, Poljska, Grčka kao i ostale mnogobrojne zemlje svijeta, pišu Nezavisne.

Kada je riječ o domaćim turistima, u avgustu je zabilježeno 18.522 turista, a broj noćenja za prošli mjesec iznosio je 53.893.

Domaći turisti, kao i strani, najviše su boravili u banjskim centrima ili na nekima od planina u Srpskoj.

Kada je riječ o najvećem gradu Srpske, takođe je zabilježen veći broj dolazaka turista, a kako navode iz Gradske uprave, za to su zaslužni mnogobrojni festivali i događaji koji su ovog ljeta održani u gradu na Vrbasu.

“Trud i rad su se isplatili. Veliki broj manifestacija koje je organizovao grad i drugi partneri, organizacije, udruženja i agencije privukao je veliki broj turista u naš grad tokom cijele godine”, kazala je Milada Šukalo iz Gradske uprave.

Naime, Svjetski dan turizma od 1979. obilježava se svake godine 27. septembra, a moto ovogodišnjeg je “Turizam i zelena ulaganja”.

Obilježavanje Svjetskog dana turizma ima za cilj da podstakne svijest međunarodne zajednice o značaju turizma i njegovoj društvenoj, kulturnoj, političkoj i ekonomskoj vrijednosti. Svjetska turistička organizacija je povodom Svjetskog dana turizma izrazila potrebu za jačim i bolje ciljanim investicijama za ljude, planetu i prosperitet.

“Vrijeme je za nova i inovativna rješenja, a ne samo za tradicionalna ulaganja koja promovišu i podržavaju ekonomski rast i produktivnost”, naveli su iz ove turističke organizacije.

U Republici Srpskoj turizam predstavlja jednu od važnijih grana privrede, a samo u martu u ovoj oblasti bilo je zaposleno 13.413 lica, što predstavlja 4,6 odsto od ukupnog broja zaposlenih u Srpskoj.

Učešće djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane – hotelijerstvo i ugostiteljstvo u bruto domaćem proizvodu (BDP) Srpske za prošlu godinu je 1,3 odsto, navedeno je u saopštenju Republičkog zavoda za statistiku.

Povodom obilježavanja Svjetskog dana turizma, Turistička organizacija grada Prijedora obilježiće ove sedmice Svjetski dan turizma promovisanjem tematske staza pod nazivom “Staza života” na Kozari, a u saradnji sa Nacionalnim parkom “Kozara”, Planinarskim društvom “Klekovača” i Turističkom organizacijom Republike Srpske.

Postavljanjem, mapiranjem, uvezivanjem i adekvatnom promocijom ove tematske staze Nacionalni park “Kozara”, grad Prijedor i Potkozarje dobiće novi turistički sadržaj i proizvod”, saopšteno je iz gradske Turističke organizacije.

Staza je duga 700 metara, srednje je težine, pogodna je i pristupačna za sve generacije rekreativaca, planinara i posjetilaca.

Prati tok potoka Zovik, vodi do vodopada, via ferate i penjališta Zečiji kamen te je jedna od najatraktivnijih lokacija na području Nacionalnog parka “Kozara”, a uz postavljene tematske poruke o životu i krajolik kojim ide, prikazuje životni put s usponima i padovima, navodi se u saopštenju.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Na poljima Srpske proljećna sjetva u punom jeku

Izostanak padavina i visoke temperature u prethodnom periodu, ubrzale su rokove sjetve kukuruza, koja je na području…

15.04.2024 Vijesti

Trebinje uskoro potpisuje ugovor o obilaznici vrijedan 5 mil KM – Nastavljaju se radovi na putu Žegulja-Stolac

Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić rekao je da će narednih dana biti potpisan ugovor o izgradnji velike obilaznice…

15.04.2024 Vijesti

Mađarska ulaže u Gradišku – izgradnja najsavremenijeg kanalizacionih sistema (VIDEO)

Ekonomski forum u Banjaluci pokazao je da je Mađarska odlučna da realizuje brojne projekte u Republici Srpskoj, a za…

15.04.2024 Vijesti

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti