Narednih dana kreće izgradnja auto-puta Banjaluka – Prijedor

01.07.2022 Vijesti

Nakon više od pola godine od zvaničnog početka izgradnje auto-puta Banjaluka – Prijedor, pri kraju su radovi na kampovima u kojima će boraviti kineski radnici, koji bi od ovog mjeseca trebalo da zavrnu rukave i da punom parom krenu u izgradnju ove vrlo važne putne komunikacije za Republiku Srpsku, ali i BiH.

“Izgradnja auto-puta počinje čim se završi izbor nadzornog tima, a to će biti  najkasnije  do kraja naredne sedmice, što znači da će radovi krenuti u prvoj polovini jula”, rekao je za “Nezavisne novine” vršilac dužnosti direktora  “Autoputeva RS” Slobodan Stanarević.

Kako je objasnio, to treba da se uradi i prema koncesionom ugovoru koji su potpisali Republika Srpska i kineski izvođač radova.

“Nakon završetka izbora nadzornog tima, radovi na izgradnji auto-puta krenuće punom parom”, uvjeren je Stanarević.

Prema njegovim riječima, u izgradnji će učestvovati oko 150 kineskih radnika, koji će biti smješteni u dva kampa.

“Jedan kamp je već završen, a na drugom su u toku radovi. Kampovi će biti u Omarskoj i Ivanjskoj, koji će se postepeno popunjavati radnom snagom”, rekao je Stanarević.

Kako je dodao, u izgradnji će najviše učestvovati kineski inženjeri, a domaća radna snaga će raditi na gradilištu.

“Pored kineskih inženjera, biće tu i njihovi geometri, kuvari… Takođe, biće i naši inženjeri kao nezavisni konsultanti”, rekao je Stanarević.

Ističe da  neće biti zastoja što se tiče imovinsko-pravnih odnosa.

“Riješeno je dva i po kilometra od Prijedora, a ostalo će ići zajedno s radovima, odnosno kako radovi budu naporedovali, mi ćemo tako rješavati taj dio problema”, rekao je Stanerević.

Glavni izvođač radova je kineska kompanije SDHS-CSI BiH, koja je u Banjaluci registrovana kao predstavništvo kompanije “China Shandong International Economic i Technical Cooperation Group”.

Auto-put Banjaluka – Prijedor biće dug oko 42 kilometara, a vrijednost projekta je 297 miliona evra. Ovaj novac obezbijediće kineska kompanija koja će u narednih 30 godina eksploatisati ovu saobraćajnicu, a njihovo ulaganje treba da bude otplaćeno po osnovu naplate putarine. Republika Srpska garantovala je broj vozila koji će obezbijediti oko 30 miliona evra potrebnih za otplatu godišnje, a sve ispod toga biće namireno iz putarina s ostalih auto-puteva, a ukoliko to ne bude dovoljno, razlika bi se obezbijedila iz budžeta Republike Srpske.

Kada su u pitanju obaveze kineskih investitora, oni bi trebalo da plaćaju godišnju naknadu od pet odsto od prihoda ostvarenih obavljanjem koncesione djelatnosti, odnosno od prikupljene putarine.

Izgradnjom ovog auto-puta biće rasterećen dio postojeće putne mreže uz poboljšanje uslova za korisnike između Banjaluke i Novog Grada. Takođe, biće omogućen brži i efikasniji prolazak tranzitnog saobraćaja, smanjeno vrijeme putovanja i operativnih troškova vozila, a najvažnije – trebalo bi da smanji broj saobraćajnih nezgoda.

(Nezavisne)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti