Nijemci povećavaju broj kooperanata – proizvođača kornišona u Kostajnici

01.03.2021 Vijesti

Njemačka firma “Karl Kine”, koja se bavi otkupom povrća, prošle godine je imala sedam kooperanata za proizvodnju krastavaca kornišona u Kostajnici, a ove godine očekuje da će ih biti 10.

Šef stručnog tima agronoma u ovoj kompaniji Miloš Đurašinović rekao je Srni da su stanovnici u Kostajnici zainteresovani za proizvodnju kornišona jer imaju pouzdanog partnera i očekuju sigurnu dobit.

Đurašinović je istakao da zainteresovani proizvođači moraju ispunjavati određene uslove, odnosno moraju imati dobro zemljište, radnu snagu u domaćinstvu, obezbijediti pripremu zemljišta i dovoljnu količinu vode tokom uzgoja.

– Garantujemo siguran otkup i sedmičnu isplatu. Prve dvije sedmice isplaćujemo novac našim proizvođačima na račun, a od treće sedmice krećemo sa odbijanjem duga, sukcesivno, dok se ne izmiri – naveo je Đurašinović.

On je dodao da firma daje sav neophodan repromaterijal, mrežu, foliju, đubriva, pesticide i komplet sistem za navodnjavanje, te stručnu i maksimalnu podršku agronoma na terenu koji proizvođačima daju preporuke za ostvarivanja visokih prinosa.

Đurašinović je naveo da je 2020. godine jedan proizvođač iz Kostajnice bio treći u regionu po ostvarenim rezultatima.

Prošle godine krastavce kornišone u Kostajnici je uzgajalo sedam uzgajivača, a ukupan prihod ostvaren je u iznosu od 52.429 KM.

Dragana Miljuš zadovoljna je saradnjom sa ovom kompanijom. “Zadovoljni smo i cijenom i otkupom. Preporučila bih svima koji žele da rade i zarade da se bave ovim poslom”, rekla je Miljuševa.

Kompanija “Karl Kine” od 2015. godine ima zastupništvo u Kozarskoj Dubici i djeluje u 15 opština, a sa poljoprivrednicima u Kostajnici sarađuje šest godina.

(Srna)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti