Nova fabrika pokreće poljoprivredu

06.11.2023 Vijesti

Fabrika stočne hrane “Agromix” u Doboju od ponedjeljka će krenuti sa punom proizvodnjom, što su i poljoprivrednici u Srpskoj pozdravili sa velikim oduševljenjem, jer, kako kažu, podržavaju svaki vid proizvodnje, odnosno svako pokretanja poljoprivrede.

Naime, radi se o firmi koju je prije dvije godine preuzeo tešanjski “Madi”, a iz ove kompanije ističu da su trenutno u testnoj fazi, te da do ponedjeljka kreću sa proizvodnjom  punom parom.

Edin Jabandžić, izvršni direktor “Madija”, kazao je za “Nezavisne novine” da je primarni cilj proizvodnje da u kompletnoj dobojskoj regiji, ali i cijeloj BiH, otkupe što više žitarica od domaćih poljoprivrednika.

“Fabrika ovih dana kreće intenzivno sa radom i ona će sa svojim kapacitetom i novom modernizacijom biti i najveća fabrika stočne hrane u BiH”, kazao je Jabandžić i dodao da će fabrika proizvoditi 100.000 tona hrane godišnje.

Kako je rekao, očekuju da kupci budu domaće stanovništvo, ali sigurno je da će u narednom periodu imati prostora i za izvoz.

“Kada je u pitanju ukupna investicija, riječ je o cifri oko 19 miliona KM”, kazao je Jabandžić i dodao da pored postojeće, radi se i o potpuno novoj hali od 250 metara kvadratnih, te o novim silosnim kapacitetima koji su prošireni za 20 puta.

Prema njegovim riječima, to će biti rad u jednoj smjeni, ali kako kaže, imaće mogućnost proširenja i linija, ali i rada u smjenama, tako da kapacitet nije konačan.

Ističe da “Agromix” zapošljava 50 radnika, ali kako je objasnio Jabandžić, biće zaposleno nekoliko dodatnih inženjera i nekoliko radnika da bi se ova prvobitna planirana količina mogla proizvoditi.

Potvrdio nam je da su kapaciteti za izuzimanje ovogodišnjeg roda pšenice i kukuruza, ali i drugih žitarica, spremni.

“Smještaj, sušenje i sve ostalo ćemo raditi, izuzimati, otkupljivati, lagerovati. Ovo je jedna ozbiljna prilika za kompletnu regiju da se dalje razvija i da se ubrza obrada neobrađenih površina te da se one zasiju”, zaključio je Jabandžić.

Da je nova fabrika koja će se baviti proizvodnjom, ali i otkupom žitarica, jako značajna za poljoprivrednike, kaže i Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske.

“Mi seljaci se uvijek radujemo kada dođemo u situaciju da biramo između više kupaca naših proizvoda, prije svega žitarica, a s obzirom na to da je to firma koja je najveći proizvođač pilećeg mesa, sigurno je da će biti i vodeći potrošač naših žitarica”, kazao je Marinković.

Prema njegovim riječima, nadaju se da će u jednoj lojalnoj konkurenciji uspjeti postići korektnu cijenu za žitarice.

“Svakako da pozdravljamo svaki vid proizvodnje, svaki vid pokretanja naše poljoprivrede i očekujemo da ćemo imati solidnu saradnju”, kazao je Marinković i dodao da je jako bitno da će poljoprivrednici otvaranjem nove fabrike imati više izbora prilikom prodaje žitarica.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Privrednici Srpske na sajmu tehnike u Beogradu

Privrednici iz Republike Srpske nastupiće u organizaciji Privredne komore Srpske na Međunarodnom sajmu tehnike i…

21.05.2024 Vijesti

Košarac, Đokić i Lakić sa direktorom Sekretarijata Energetske zajednice o aktuelnim resornim temama

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac organizovao je danas u Sarajevu sastanak sa direktorom…

21.05.2024 Vijesti

Proizvođači iz Srpske zapaženi na Novosadskom sajmu

Na 91. Međunarodnom sajmu poljoprivrede, u Novom Sadu predstavila su se i privredna društava i poljoprivredni…

20.05.2024 Vijesti

Košarac: Ubrzati proces pokretanja slobodnih zona u Srpskoj

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac razgovarao je na Јahorini sa…

17.05.2024 Vijesti