Očekuje se nastavak stope rasta u privredi

26.01.2022 Vijesti

U Privrednoj komori Republike Srpske smatraju da je ohrabrujuće to što je došlo do značajnog privrednog oporavka Srpske u prošloj godini, uz nadu da će, uprkos brojnim izazovima u ovoj godini, biti nastavljeni pozitivni trendovi i zadržana stopa rasta iz prethodne godine.

Portparol Privredne komore Vladimir Blagojević rekao je Srni da su među tim izazovima povećanje cijena energenata i sirovina, nedostatak sirovina, povećanja cijena transporta, nedostatak adekvatne radne snage, kao i postojeća epidemiološka situacija.

Prema njegovim riječima, repromaterijalima i sirovinama, kojima su povećane cijene, na svjetskom tržištu se prvo namiruju veliki svjetski kupci, pa onda pod nepovoljnim uslovima na red dolaze male ekonomije i mali kupci poput Srpske.

“To je dovelo do toga da privrednici moraju i da rezervišu pojedine sirovine i do šest mjeseci unapred, a neke i da avansno plate, što se sve negativno odražava i na likvidnost privrednih subjekata”, naglasio je Blagojević.

On je dodao da se značajni privredni oporavak do kojeg je došlo prošle godine ogleda kroz rast industrijske proizvodnje od 12,1 odsto, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u prošloj godini je u odnosu na 2020. prerađivačka industrija imala rast od 11,5 odsto, proizvodnja i snabdijevanja električnom energijom, gasom, parom i klimatizacija od 16,7 odsto, dok je rast od dva odsto bio u vađenju ruda i kamena.

Blagojević je naveo da su, prema nekim parametrima, na primjer vrijednost ostvarenog izvoza ili poreski prihodi u prošloj godini, dostignuti nivoi iz 2018. godine.

“Tu godinu navodim jer je u 2019. godini bio značajan pad privredne aktivnosti u odnosu na 2018. godinu, a onda je došla 2020. – godina pandemije virusa korona. Imali smo pad dvije godine zaredom”, naveo je Blagojević.

Prema podacima Poreske uprave Srpske, u prošloj godini je prikupljeno ukupno 2,740 milijardi KM javnih prihoda ili za 257,6 miliona KM više nego u 2020. godini, odnosno za 11 odsto više nego predpandemijske 2019. godine, uz rast naplate po svim vrstama prihoda.

Zvanična statistika pokazuje da je vrijednost izvoza u prošloj u odnosu na 2020. godinu veća za 30 odsto.

(CAPITAL)

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U srijedu počinju radovi na plinovodu Pale-Jahorina, za projekat izdvojeno 15 mil KM

Početak radova na distributivnom plinovod Pale-Jahorina, jednom od najznačajnijih događaja za gasni sistem ovog…

18.06.2024 Vijesti

Republika Srpska jača saradnju sa Mađarskom u oblasti OIE

Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske razgovarao je u Banjaluci, sa Peterom Holicom, zamjenikom…

18.06.2024 Vijesti

Odličan rod šljive u ugljevičkom kraju

U ugljevičkim selima počela berba ranih sorti šljiva. Najveći dio ovog voća biće izvezen u zemlje zapadne Evrope,…

17.06.2024 Vijesti

Ćorić: Privredna saradnja biće daleko veća

Predsjednik Privredne komore Republike Srpske Pero Ćorić izjavio je da će zaključci u Deklaraciji usvojenoj na…

17.06.2024 Vijesti