Ohrabrujući podaci: Spoljnotrgovinski bilans Srpske drugi najbolji u istoriji

01.03.2023 Vijesti

Spoljnotrgovinski bilans Republike Srpske u januaru ove godine bio je drugi najbolji u istoriji, pokazuju podaci Zavoda za statistiku RS.

Iako je ostvaren deficit od oko devet miliona KM, ovaj rezultat je, smatraju sagovornici “Nezavisnih novina”, bolji nego što se očekivao.

Naime, u januaru 2023. godine obim robne razmjene Republike Srpske sa inostranstvom iznosio je 829.496.000 KM, od čega se na izvoz odnosilo 410.238.000 KM, a na uvoz 419.258.000 KM.

“Spoljnotrgovinski deficit u januaru 2023. godine iznosio je 9.020.000 KM, dok je pokrivenost uvoza izvozom bila 97,8 odsto. Izvoz je u januaru 2023. godine povećan za deset odsto u odnosu na januar 2022. godine, dok je uvoz povećan za 6,5 odsto”, navodi se u podacima Republičkog zavoda za statistiku.

Ognjen Ignjić, portparol Zavoda za statistiku Republike Srpske, rekao je za “Nezavisne novine” da se po njihovim podacima samo jednom u istoriji dogodio spoljnotrgovinski suficit RS.

“To se desilo u januaru 2018. godine kada je pokrivenost uvoza izvozom bila 101 odsto. Tada je izvezeno robe u vrijednosti 291.600.000 KM, a uvezeno za 288.800.000 KM”, rekao je Ignjić.

Pero Ćorić, predsjednik Privredne komore Republike Srpske, kazao je da je izvoz energije popravio spoljnotrgovinski bilans.

“U svakom slučaju, ovo je dobro za početak godine. Ovaj rezultat daje nadu da ćemo imati pozitivne trendove spoljnotrgovinske razmjene i da ćemo biti u prilici da se smanji deficit koji je bio veliki tokom prošle godine”, naglasio je Ćorić.

Prema njegovim riječima, energetski potencijali Republike Srpske su dobro iskorišteni, višak energije plasiran je na inostrano tržište i potrebno je održati takvo stanje.

“Nadam se da će naša prerađivačka industrija doprinijeti spoljnotrgovinskoj razmjeni, a da ćemo smanjiti uvoz robe široke potrošnje i one robe koju imamo kao što su poljoprivredni proizvodi, piće, voda i ostalo”, objasnio je Ćorić.

Ekonomista Saša Stevanović kaže da je ovo veoma značajan pokazatelj s obzirom na to da je do samo prije 15 godina Republika Srpska imala januarski spoljnotrgovinski deficit od 120 miliona KM.

“Eksterni faktor je prošle godine umanjio ekonomski rast Republike Srpske za 600 miliona KM. Pomalo je iznenađujući podatak da je smanjen deficit, jer je trend i narativ ukazivao na povećanje deficita. Izvoz iz godine u godinu raste. Do prije 15 godina januarski izvoz je iznosio 120 miliona KM, a danas je on četiri puta veći i iznosi 400 miliona”, ističe Stevanović za “Nezavisne novine”.

Dodaje da se Srpska sve više uključuje u međunarodnu trgovinu i kao takva je prepoznata kao prostor u koji vrijedi ulagati i na koji se može računati.

“Iako smo mali ekonomski sistem, postoje šanse koje se mogu iskoristiti. Konkurentnost jedne ekonomije mjerite prema izvozu koji se ostvaruje na svjetskom tržistu. Konkurentnost je povećana za gotovo četiri puta u prethodnih 15 godina. U istom periodu svjetska trgovina je povećana za 80-90 odsto. Svako povećanje izvoza se direktno reflektuje na ekonomski rast. Ekonomski model RS podrazumijeva da je 400 miliona KM izvoza kreiranje 280 miliona KM ekonomskog rasta”, zaključuje Stevanović.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Završena izgradnja jedne od najvećih fabrika auto dijelova u BiH – Površina veća od 26.000 m2 u poslovnoj zoni u Laktašima

Kompanija Baupartner iz Lukavca završila je izgradnju poslovno-proizvodnog objekta za Mahle Electric Drives Bosnia koji…

21.09.2023 Vijesti

Proizvodi Ljekobilje iz Ljubinja uskoro na policama u Hrvatskoj

Proizvodi preduzeća Ljbilje iz Ljubinja koje se bavi proizvodnjom i distribucijom organskih proizvoda, a djeluje pod…

21.09.2023 Vijesti

Kompanije iz Njemačke, Austrije, UAE, Turske zainteresovane za ulaganja u RS – Kinezi žele svoju banku

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković na marginama prvog Invest foruma u Banjaluci, razgovarao je sa…

20.09.2023 Vijesti

Korak bliže izgradnji mega solarne elektrane na Sokocu – Investicija vrijedna oko 120 miliona evra

Skupština opštine Sokolac usvojila je u utorak odluku o zoning-planu područja posebne namjene “Solarne…

20.09.2023 Vijesti