Otvaranje pogona kompanije “Male” – promocija Srpske

28.03.2024 Vijesti

Ministarstvo privrede i preduzentištva Republike Srpske saopštilo je da se krajem aprila može očekivati otvaranje novog pogona kompanije “Male” u Laktašima koja već posluje u Srpskoj.

Ministarstvo navodi da je otvaranje novog pogona kompanije “Male” pokazatelj da se odluka da se investira u Republiku Srpsku u prethodnom periodu pokazala kao odličan izbor jer su uslovi poslovanja u Srpskoj povoljni.

Dodaju da su ovakve investicije poruka drugim investitorima kada je riječ o Republici Srpskoj, ali i Laktašima kao lokalnoj zajednici.

Budući da je riječ o ozbiljnoj kompaniji, članici velike međunarodne korporacije, iz Ministasrtsva su istakli da se može očekivati da će njihov primjer biti jedan od promotera Republike Srpske.

– Osim toga, za privredu Republike Srpske je bitno da se u proizvodnom procesu u što većoj mjeri koriste nove tehnologije, čime se povećava efikasnost – naglasili su iz Ministarstva.

Time se, prema njihovom mišljenju, stvaraju uslovi za otvaranje kvalitetnijih i bolje plaćenih radnih mjesta, obučava se radna snaga za primjenu novih tehnologija, a time se indirektno utiče i na obrazovni sistem, kroz zahtjeve za izmjenom nastavih planova i programa.

– Osim zapošljavanja, znatan uticaj investicija ima i na spoljnotrgovinsku razmjenu budući da je izvozno orjentisana. Može se očekivati i da će dio domaćih privrednika biti partneri ovoj kompaniji u poslovanju, čime se utiče i na njihovo zapošljavanje – naveli su iz Ministarstva.

Iz resornog ministarstva su naveli da su za više većih investicionih projekata, bilo da je riječ o potpuno novom projektu ili novoj proizvodnoj liniji, u toku pripreme ili su u fazi izgradnje, posebno u oblastima metaloprerađivačkog sektora, proizvodnje finalnih proizvoda iz oblasti drvoprerade, te iz oblasti celulozno-papirne industrije.

Strategijom privlačenja stranih investicija u Republiku Srpsku za period 2021-2027. godinu, koju je Vlada Srpske usvojila 2021. godine, kao osnovni cilj definisano je povećanje obima stranih investicija koje vode ka povećanju efikasnosti, odnosno koje vode do povećanja stope rasta, zaposlenosti svih faktora proizvodnje i prenosu savremenih tehnologija.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

U Srpskoj se očekuje najuspješnija turistička sezona

U Republici Srpskoj se očekuje da ova turistička sezona bude najuspješnija kada je riječ o broju noćenja, kojih bi…

18.07.2024 Vijesti

Od avgusta ponovo kampanja “Društveno odgovorni”

Kampanja “Društveno odgovorni” trebalo bi da bude nastavljena u avgustu. Ministar trgovine i turizma…

17.07.2024 Vijesti

Šulić i Vučić o razvoju turizma u opštini Srebrenica

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Denis Šulić sa saradnicima sastao se danas u Banjaluci sa predsjednikom…

16.07.2024 Vijesti

Sedmi festival domaćih proizvoda: Otvoren poziv za sve proizvođače iz Srpske

Udruženje mladih ekonomista sa velikim zadovoljstvom najavljuje Sedmi festival domaćih proizvoda, koji će se u petak,…

15.07.2024 Vijesti