Otvoren prvi Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”: Učestvuje više od 300 izlagača

03.04.2024 Vijesti
Foto: predsjednikrs.rs

U Banjaluci je danas otvoren prvi Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”, koji je okupio oko 300 izlagača iz regiona i svijeta.

Otvaranju Sajma prisustvovao je predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji je pokrovitelj ove manifestacije, kao i ministar unutrašnje i spoljne trgovine Srbije Tomislav Momirović.

Ovom događaju, između ostalih, prisustvovali su i predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić, premijer Srpske Radovan Višković, ministar privrede i preduzetništva Vojin Mitrović i drugi ministri u Vladi Srpske, te ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je danas veliki izazov baviti se realnim sektorom, jer se cijeli svijet nalazi u haosu i problemima zbog recesije, te istakao da će vlasti Srpske osmisliti kako da pomognu domaćim privrednicima da prevaziđu probleme i održe poslovanje.

– U podređenom smo položaju kada je riječ o privredi EU i moramo se osloniti na sopstvene snage – rekao je Dodik otvarajući Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024”.

Predsjednik Srpske je ukazao da je ovaj sajam prilika za razmjenu iskustava, ali i ostvarivanje novih kontakata kako bi se došlo do cilja svakog privrednika, a to je razvoj.

Predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković rekao je danas da će svi ekonomski i drugi napadi na Srpsku ostati bezuspješni.

Višković je istakao da brojne zemlje i prijatelji iz svijeta koji podržavaju Srpsku govore da Republika Srpska na tom planu nije sama i da ima neupitnu budućnost koju će sama krojiti.

Premijer Srpske je dodao da Srpska nudi privredni ambijent i uslove koje ostali nemaju.

Predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nenad Stevandić rekao je da u Republici Srpskoj postoje ljudski i svi drugi potencijali da se ekonomski iznjedre pozitivni rezultati koji pokazuju da je Srpska kreativno jaka i sposobna da se razvija u svakom pogledu.

– Iako je Srpska nastala u nemogućim uslovima pritisaka mi vodimo mirnodopsku politiku, otvaramo projekte i razvijamo sve ekonomske i druge poveznice u intenciji da se razvijamo u svakom pogledu – rekao je Stevandić.

Ministar spoljne trgovine i ekonomski odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac izjavio je da Međunarodni sajam privrede “Banjaluka Ekspo 2024” pokazuje da Republika Srpska postaje etablirano mjesto regionalnog dijaloga o ozbiljnim tamama važnim za razvoj privrede.

Košarac je obraćajući sa na otvaranju Sajma rekao da je privredna saradnja sa zemljama u regionu ima veliki značaj za razvoj privrede Republike srpske, ali i BiH.

Sajam će biti otvoren do 5. aprila

Srbija je zemlja partner sajma na kojem će učestvovati predstavnici deset zemalja EU, kao i poslovnih delegacija iz Kine i Mađarske.

Na sajmu će biti izlagači iz različitih oblasti, drvne i metalne industrije, elektro i IT sektora, dizajna, finansija, a prisustvovaće predstavnici brojnih organizacija, ministarstava, agencija i finansijskih institucija.

Izlagači će se predstaviti na više od 15.000 metara kvadratnih prostora u studentskom Kampusu, od čega je 6.000 na otvorenom prostoru.

Organizatori sajma “Banjaluka Ekspo 2024” su kompanije “RS konsalting end trejd” Banjaluka i “Elit fer” Banjaluka, uz institucionalnu podršku Vlade Republike Srpske, Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, Spoljnotrgovinske komore BiH, Privredne komore Republike Srpske i grada Banjaluka.

Pomoći ćemo vam da
pronađete pravu priliku!

Želim konsultacije

Povezani članci

Skoko: Proizvedeno 360.000 megavat-časova, remont u junu

Rudnik i termoelektrana “Gacko” u prvom kvartalu proizvela je ukupno 360.180 megavat-časova električne…

11.04.2024 Vijesti

Vrijednost proizvodnje ratarskih i povrtarskih kultura iznad milijardu KM

Ukupna proizvodnja najvažnijih ratarskih i povrtarskih kultura u proljećnoj sjetvi u Republici Srpskoj zasnovaće se…

11.04.2024 Vijesti

Višković obišao fabriku Jelšingrad u Gradišci: Povoljni uslovi privređivanja

Premijer Republike Srpske Radovan Višković obišao je danas proizvodne pogone italijanske grupacije PMP Јelšingrad u…

10.04.2024 Vijesti

Hercegovački poljoprivrednici zainteresovani za mađarsku opremu

Fondacija za održivi razvoj “Progresus” u Trebinju je potpisala ugovore sa oko 40 poljoprivednika sa…

10.04.2024 Vijesti